Published On: Ned, srp 24th, 2016

Vučić i srpski tisak bijesni zbog rehabilitacije Stepinca

Srbijanski premijer u tehničkom mandatu Aleksandar Vučić poručio je u subotu da Srbija želi dobre odnose s Hrvatskom i da će uvijek biti na strani antifašizma, ali da poništenje presude Alojziju Stepincu više govori o Hrvatskoj nego o Srbiji

‘Srpski narod nikada neće podupirati fašizam i znat će sačuvati svoju zemlju i ljude od fašizma. A što će drugi raditi, to je njihova stvar, i ovom odlukom su mnogo više govorili o sebi nego o Srbima’, rekao je novinarima Vučić tijekom posjeta jednoj od postrojbi Vojske Srbije u Pančevu.

Vučić, koji je i mandatar za sastav nove vlade, naglasio je kako se nastoji suzdržati teških riječi te da su ga ‘više pogodile reakcije i komentari’ u Srbiji kojima je relativizirano poništenje presude.

Stepinac je, po Vučićevu mišljenju koje prenose elektronički mediji, ‘jedan od ključnih ideologa najgore nacističke vlasti na europskom tlu’.

Vučić se, kako kaže, ‘divi ljudima koji za poništenje presude nalaze opravdanja i misle da je to dobra poruka’.

Naglašavajući kako Srbija mora graditi najbolje odnose s Hrvatskom te da će ispuniti sve što je potpisano u Deklaraciji s hrvatskom predsjednicom 20. lipnja, Vučič je istaknuo da se pripadnici hrvatske manjine moraju osjećati dobro u Srbiji. Dodao je da nijednom teškom riječju nije želio govoriti o poništenju presude Stepincu, ali da ga je ‘srama od neznanja koje o povijesti pokazuju neki ljudi i u Srbiji’.