Published On: Sat, Aug 15th, 2015

VUČIĆ: I dalje sam službeno za zajednički Dan sjećanja. IVANIĆ: To je znak srpske političke nadmoći

Unatoč tome što je njegova inicijativa da se utvrdi dan sjećanja za sve žrtve rata u bivšoj Jugoslaviji naišla na negativan prijam u Zagrebu, Sarajevu i Prištini, premijer Aleksandar Vučić će ovu ideju službeno iznijeti 27. kolovoza u Beču – saznaju “Novosti”.
Prema našim informacijama, Vučić će formalni prijedlog za koji smatra da bi doprinio pomirenju u regiji, a koji će sadržavati najmanje pet ključnih točaka, podnijeti na Summitu o Zapadnom Balkanu na kome će biti i predstavnici Europske unije.
Ipak, ipružena ruka najjače političke figure u Srbiji još lebdi u zraku. Nakon što su Vučićevu inicijativu odbacili hrvatski premijer Zoran Milanović i ministar u Prištini Hashim Thaci, to je uradio i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.Po njegovom mišljenju, prijedlog je “preuranjen i nedorečen”:
– Inicijativa premijera Vučića može dobiti zamah samo ako podrazumijeva istinsko suočavanje s istinom o svim zločinima, prihvaćanje presuda međunarodnih sudova i povijesnih činjenica utvrđenih u tim presudama, kao i nedvosmislenu osudu aktivnosti koje vode u nove sukobe na ovim prostorima – poput inicijativa za održavanje referenduma o odcjepljenju koje dolaze od rukovodstva Republike Srpske.
Bez ispunjavanja ovih preduvjeta, Vučićeva inicijativa, smatra Izetbegović, može voditi ka relativizovanje karaktera rata i obima zločina počinjenih nad Bošnjacima, zamagljivanju istine o tim zločinima, kao i “amnestiranju od odgovornosti onih koji negiraju te zločine i genocid”:
Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, na drugoj strani, smatra da je inicijativa iskrena i realna i da će kao takva sigurno pobijediti, ali da će morati pričekati neke nove lidere koji istinski razumiju da u posljednjem ratu nije bilo nevinih.
– U ovoj inicijativi nema pobjednika. Polazi se od pretpostavke da su svi činili zločine, da su svi imali žrtve, a samo oni koji nemaju dobru namjeru nisu je prihvatili i time su najbolje rekli o sebi, a ne o samoj toj ideji.Koncept zajedničkog dana sjećanja na sve žrtve bio bi vrlo korektan.
Ivanić smatra da je suštinski razlog odbijanja Vučićeve ideje to što pojedini aktualni čelnici vjeruju da su zločine činili samo Srbi:
– Kada bi istinski vjerovali da je zločin učinjen na svim stranama, oni bi tu inicijativu prihvatili. Ali njihova polazna pretpostavka je da postoji jedna strana koja je kriva – srpski, i da ta strana nema pravo ništa drugima da govori. To je potpuno bolesno, pogrešno i dok bude tako neće biti pomirenja u regiji.
Inicijativu srpskih premijera podržao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.