Published On: Sat, Aug 3rd, 2013

Vučić i Avaz: Vrijeme je da se priznaju pogreške

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je za sarajevski Dnevni avaz da je vrijeme da se priznaju pogreške iz prošlosti i da se, u interesu budućnosti, vrati povjerenje među narodima Srbije i BiH.

“Došlo je dobro vrijeme za sve nas koji smo griješili u prošlosti, na stidimo se priznati svoje političke pogreške, nemam nikakav problem s tim, i da me ne pitate ja želim o tome govoriti, da stvari postavmo bez pretjerane ljubavi na jedan racionalan razinu i racionalan kolosijek “, rekao je Vučić za sarajevski list.

“Ja mislim da u Srbiji danas, i to vam otvoreno kažem, ne postoji nikakva, ni najmanja mržnja prema Bošnjacima. Nikakva!”, Rekao je vicepremijer i, kako ga predstavlja Avaz, središnja politička figura Srbije, rođeni Berograđanin koji vodi porijeklo iz Čipurića kod Bugojna.

Vučić je istaknuo da to govori kao netko “tko dobro zna obje strane Srbije, i onu nacionalnu ili nacionalističku, kako god hoćete, i onu građansku Srbiju”.

On je dodao da bi volio da je tako i da nema mržnje u BiH, ali nije siguran, i da bi volio da je isto tako iu Republici Srpskoj.

“Postavljanje stvari u racionalnu ravan, razmišljanje o ekonomiji, o budućnosti, razmišljanje o tome što je to što možemo učiniti zajednički, koji su to međunarodni tenderi na kojima možemo zajedno da sudjelujemo, koji su zajednički projekti, koje možemo učiniti, jer mislim da možemo, to je put kojim treba ići “, poručio je Vučić i dodao da je uvjeren da će među ljudima na ovim našim prostorima rasti međusobno povjerenje.

Srebrenica, zašto da ne

“Vi mene pitajte da li pravim razliku između Rasima Ljajića, Sulejmana Ugljanina, koji su ministri u Vladi Srbije, ili Muamera Redžovića iz Novog Pazara, u odnosu na neke Srbe. Naravno da ne pravim nikakvu razliku. Oni to mogu potvrditi”, rekao je Vučić.

Upitan da li namjerava da ode u Srebrenicu, Vučić kaže da to nije problem, ali da prije toga želi razgovarati s ljudima. Ne želi, kaže, da se njegov odlazak tamo shvati kao provokacija s bilo čije strane.

On, međuitm, misli da je ključna stvar za sve nas da prije svega razmišljamo o budućnosti:

“Jer, dokle god mi budemo pričali o prošlosti, mi o budućnosti nećemo razmišljati. Da ne bude zabune, ne želim da se skrivam iza bilo koga tko je lažno u ime naroda kojem pripadam počinio taj stravični zločin. Stravični, jezivi zločin, toliko strašan da vas je sramota što netko tko je u tome sudjelovao regiji vašem narodu “, naveo je vicepremijer.

On je istakao da mu to nije teško kaže i zapitao:

“Da li su Srbi takvi zbog toga što se dogodilo u Srebrenici i da li su Bošnjaci takvi zbog toga što se dogodilo na nekim drugim mjestima, na Ozrenu, gdje su nekim Srbima glave odsečan, u manjem opsegu, u manjem broju”.

Ako me pitate …

“Ne. Nisu. Već, ti koji su odgovorni za te strašne zločine moraju odgovarati, a nama drugima će, nažalost, trebati mnogo, mnogo vremena da izgradimo međusobno povjerenje “, rekao je Vučić i dodao da je to njegova suštinska poruka i misli da će se sa svim tim složiti većina – i svi Srbi i svi Bošnjaci, tko god bude pročitao to što govori.

“To je jedini put. Ako mislite da mi treba da produbljujemo naše razlike i da ih uvijek ističemo u prvi plan, ja mislim da ne treba “, uvjeren je on napomenuvši da želi razgovarati i sa rukovdostvom u Sarajevu i sa dužnosnicima u Banjaluci o tome što je to što treba učiniti da bi gradili povjerenje između dva naroda.

Upitan što bi savjetovao političarima u BIH kako bi ta država što prije dobila datum za početak pregovora o priključenju EU, Vučić kaže:
“Jedino što znam je da će vama biti jednako teško kao i nama, možda i teže. Mi smo uspjeli to izguramo, nekako na silu. Da ste razmišljali o ocjeni svega i svakog poteza nikada to ne biste izgurali, ali smo rekli narodu ‘ovo je sve teško i užasno za nas, zažmirite, mi ćemo da progutamo te žabe u vaše ime, probudite se poslije šest mjeseci i imaćemo neki rezultat ‘. I tako smo učinili “, iskren je Vučić.

Priznaje da mu nije bilo lako otići u Kosovsku Mitrovicu, tamo gdje su ga, kako kaže, nekada dočekivali kao heroja, a sada su ga dočekali povicima da je izdajnik.
“Ali, kao što znate, otišao sam tamo, preživio to iu lice im rekao sve što mislim, da je taj sporazum u Bruxellesu dobar za njih, za cijelu Srbiju i njenu budućnost i za naše odnose s Albancima “, naveo je vicepremijer.

Realista sam realni

Kad je riječ o odnosima sa i unutar BiH, Vučić ističe da također nema problem da kaže da za Srbiju postoji država BiH i postoji Republika Srpska u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

“Kakav bih ja to čovjek i političar bio da sada govorim da BiH ne postoji. Kao što vidite, ja isti rječnik koristim pred vama i pred gospodinom (predsjednikom RS Miloradom) Dodikom. Iste stvari govorim u Moskvi, Washingtonu, Bruxellesu, Beogradu i Kosovskoj Mitrovici. I zato mi ljudi vjeruju, zato što ja nemam dvije različite priče “, naveo je on.

A da li je srpski narod isti sa jedne i sa druge strane Drine, Vučić kaže: “Pa to je nesumnjivo. Zbog porijekla, smatram sebe Srbinom sa zapadne strane Drine. To je isti narod, ali to ne znači da isti narod treba živjeti u jednoj državi. Ovdje imamo dvije države. Imamo Srbiju i Bosnu i Hercegovinu “.

Sa Dodikom složeno, a ne složno

Dodika, kaže, poznaje dugo i njihovi su odnosi “bili i ostali vrlo složeni”:

“Moja obveza, kao nekoga tko je u vrhu Srbije, jeste da imam profesionalno dobre i najbolje moguće odnose sa rukovodstvom RS, ao svemu drugom osobnom, niti se time bavim, niti mislim da mi je to posao, niti mislim da je bilo kome važno. I kad bude netko drugi na mjestu Milorada Dodika, moj odnos će biti isti “, jasan je Vučić.

O aspiracijama BiH biti članica NATO, Vučić, koji je i ministar obrane, kaže da Srbija ima skupštinsku deklaraciju o neutralnosti i da razumije stav koji dolazi iz Srpske zato što žele u vojnom smislu budu u istom savezu kao i Srbija, a ne da BiH bude u NATO, a Srbija biti u nekom drugom savezu ili da ne bude nigdje.

A na pitanje o navodnim uvredama vladike zahumsko-hrcegovačkog Grigorija na račun predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, Vučić je rekao:

“Ja predsjednika Nikolića veoma poštujem i ne mislim da je dobro ako je to na takav način rekao vladika Grigorije”.

 

Izvor: TANJUG