Published On: Uto, lis 31st, 2017

VUČIĆ: Hoyt Yee mi je rekao ‘Ne dirajte u Kosovo’, rekao sam mu “A u Srbiju se može dirati”

BEOGRAD – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je Pinku kako njegov razgovor s američkim dužnosnikom Brian Hoyt Yi nije bio “jednostavan”.

Prema njegovim riječima, američki dužnosnici došli su “ispunjavati svoje interese, a ne naše”.

“Nije bilo nepristojnih riječi, ali su glavne teme bile Kosovo i Rusija. Amerika podržava neovisnu Republiku Kosovo. Rekao mi je da ne možete dirati teritorijalni integritet Kosova. Odgovorio sam, “Mogao si dodirnuti teritorijalni integritet Srbije prije devet godina. Rekao sam mu to u lice “, rekao je Vučić.

Na pitanje kako je Hoyt reagirao na ovo, Vučić je rekao:

“Hladnokrvno, on je profesionalac. Stavio mi je do znanja što misli, rekao je super što si ti to rekao, prenio sam ti što je poruka Amerike, ti to poštuj ili ne, znaš kakve su posljedice “.

Osim toga, Vučić je rekao da  nakon mnogo godina “prisutnost Srba na Kosovu opet smeta”.

“Srbi se bude, ne zato što žele da zauzimaju, već da čuvaju ono što je njihovo. Srbija sjedi na svojoj stolici, a do kada će to moći niko ne može da garantira. Kad Srbija više to ne bude mogla neki drugi će biti u Vladi i na mjestu predsjednika“, rekao je Vučić.

Predsjednik  SrbijeAleksandar Vučić pričao je na TV Pink o beogradskim izborima i mogućnosti da uz njih budu održani i parlamentarni, katalonskoj krizi, unutrašnjem dijalogu o Kosovu, vojnoj neutralnosti…

Također, Vučić je na Pinku govorio i o tome što je šef poslaničke grupe SNS doneo njegov ispit na skupštinsku sjednicu.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta Hojt Brajan Ji izjavio je u Beogradu da zemlje koje žele članstvo u EU moraju jasno to da pokažu.

“Zemlje koje žele da uđu u EU moraju jasno da pokažu tu odluku. Ne možete sjediti na dvije stolice, naročito ako su tako daleko”, rekao je Ji na 17. Srpskom ekonomskom samitu u beogradskom hotelu Metropol.

Nakon toga održan je sastanak Vučića i Jija, ali poslije sastanka nije bilo priopćenja o čemu su njih dvojica pričali, “dok ne odobri ambasada SAD”

“Iz njega će se vidjeti šta je na sastanku govorio Yee, a šta je govorio Vučić ukoliko američka strana bude željela da to kaže”, istakli su u Kabinetu po završetku sastanka, kojem je prisustvovao i ambasador SAD.

Kasnije je iz Vučićevog kabineta rečeno da će Aleksandar Vučić “narednih dana iznijeti sadržaj odgovora na primjedbe koje je iznio zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji”.

Na riječi Hoyt Yeea  oštro je reagirao ministar obrane Aleksandar Vulin, rekavši da je to svakako do sada najteži javni i vrlo nediplomatski pritisak na Srbiju i njeno pravo da samostalno odlučuje. Vulin je naveo da ne zna kakav će biti stav državnog vrha povodom istupa Yeea, ali da on smatra da to nije izjava prijatelja, niti čovjeka koji poštuje Srbiju.

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević je u međuvremenu izrazila sumnju u to da je izjava američkog zvaničnika točno interpretirana u medijima.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x