Published On: Čet, kol 11th, 2016

Vučić: Daytonski sporazum – sveto pismo kojim se štite Srbi

BEOGRAD – Mandatar Aleksandar Vučić izjavio je u Skupštini Srbije da je Daytonski mirovni sporazum Sveto pismo koje štiti srpski narod u BiH i Republiku Srpsku, baš kao što se briselskim sporazumom štite interesi srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i suverenitet Srbije.

On je tijekom skupštinske rasprave poručio da Srbija nema prava da se odrekne svoje teritorije i da nova Vlada Srbije nikada neće pristati na gubitak Kosmeta, iako je teško bilo pojasniti Srbima na Kosmetu šta im Briselski sporazum donosi.

“Otišao sam dan nakon Bruxellesa u Kosovsku Mitrovicu i, iako napadan, rekao sam tamošnjim Srbima – zapamtite kao što su napadali Dejtonski mirovni sporazum i iako se i danas može čuti gdje nam je Grahovo, gdje nam je Drvar, gdje nam je Petrovac, šta nam je s ključem, s Glamoča, s okolinom Sarajeva … Danas nam je Dayton Sveto pismo koji štiti srpski narod i Republiku srpskog “, poručio je Vučić. On je rekao da je situacija u BiH komplicirana i teška jer, između ostalog, uključuje dva vanjska faktora – Srbiju i Hrvatsku kao garante Dejtonskog mirovnog sporazuma. Govoreći o odnosima BiH i Srbije, Vučić je naveo da Beograd zna, ali neće da kaže što je bio krajnji cilj i namjera napada na njega kao premijera Srbije u Srebrenici “za koji nitko nije odgovoran io kojem nitko ništa ne govori”. “Mi ćutimo. Ja idem u Mostar, sretnem se sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, pružim mu ruku i razgovaramo o svemu kao da se ništa nije dogodilo.

Zamislite da se to nekom drugom državniku dogodilo negdje u svijetu? A ja kažem – nema problema . Zaboravio sam sve. Pustite me. Nikakav problem nije “, rekao je Vučić. On je podsjetio da je nakon svega došla zabrana da dođe u Potočare ove godine. “Došlo je sljedeće – sad ti zabranjujemo da dođeš. Zato što si nam ukrao` šou` prošle godine. To je bio` šou`. Kao da sam ja htio svoje vlastito ubojstvo organizirati. I opet ćutim. Zato sam šutio i jučer i rekao samo tri – četiri rečenice o tome i zato sam pričao o ekonomiji četiri sata. zato što hoću mir i stabilnost. zato što hoću da to obranimo “, poručio je Vučić. Kada je riječ o odnosima sa Zagrebom, Vučić je istaknuo da Srbija nema nikakvu krivnju za to što su oni narušeni i naglasio da neće prihvatiti da su Srbija i Hrvatska iste.

“Mi im nismo ništa učinili. Postoje neki drugi razlozi o kojim ne mogu pričati, a koje kao šef sigurnosne službe znam. Naša je obaveza da pomognemo našem narodu gdje god da se nalazi. Eto uspjeli smo osigurati dobre odnose Republike Srpske sa Srbijom, uspjeli smo zajedno izađemo iz nekoliko turbulentnih kriza, kao što imamo najbolje odnose sa Srbima iz Hrvatske, koji su sve samo ne ekstremisti “, rekao je Vučić.

U osvrtu na 21 godinu od egzodusa Srba iz Hrvatske, on je ponovio da Srbija više nikada neće nikome dozvoliti da se dogodi “Oluja”. “Mislim da je to politika mira, a ne sukoba. Zato što Je` Oluja` bila politika sukoba i napada, ubijanja i protjerivanja”, rekao je on.

U Skupštini, koja danas raspravlja o ekspozeu mandatara i treba izabrati novu vladu Srbije, trenutno je pauza. Predviđeno je da današnji skupštinski dan bude okončan u 18.00 sati.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>