Published On: Fri, Feb 10th, 2017

VTSV poništio imenovanje sudaca za Čitluk, procedura vraćena na početak

Na dvodnevnoj sjednici Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) donesena je odluka o poništenju imenovanja sudaca u Općinski sud Čitluk.

Iako jučer od VSTV-a nije mogao dobiti službenu potvrdu ove vijesti, Večernji list neslužbeno saznaje kako je na sjednici usvojena odluka da se procedura vrati na početak, odnosno da se ponovno krene s izborom sudaca na dužnosti za čitlučki sud. Takva odluka je donesena nakon tri mjeseca čekanja.

VSTV BiH je još u studenom prošle godine na pozicije u Općinski sud Čitluk imenovao dvije sutkinje iz reda bošnjačkog naroda, jednu iz reda hrvatskog te jednu sutkinju iz reda srpskog naroda. Tako su prekršene ustavne i druge zakonske odrednice koje nalažu da se pri izboru uzme u obzir nacionalni sastav stanovništva područja na kojem djeluje sud. U Čitluku živi više od 99 posto Hrvata.

– U brojnim dopisima koje smo poslali na sve relevantne adrese u BiH dokazali smo kako imenovanja nisu zakonita. Zadovoljan sam što je to sada shvatio i VSTV BiH i što je poništio prijašnju odluku. Mnogo truda uložili smo u projekt Općinskog suda u Čitluku i očekujem da će nova imenovanja biti izvršena sukladno zakonskim odrednicama, rekao je Večerenjem listu  predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg.

Ništa manje zadovoljan odlukom VSTV-a BiH nije bio dopredsjednik Skupštine HNŽ-a i predsjednik Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda Federacije BiH Tomislav Martinović. Istaknuo je kako je ovo pitanje moglo biti riješeno prije nekoliko mjeseci, ali, ipak, kraj priče ima pozitivan ton.

– Poništenje imenovanja samo je pokazatelj kako smo s razlogom prosvjedovali posljednja četiri mjeseca. Proces se vratio u zakonske okvire i nove procedure treba što prije završiti kako bi Općinski sud u Čitluku počeo što prije funkcionirati. Ta institucija je od velike važnosti za općinu i stanovnici Čitluka ne trebaju više čekati na završetak ovoga procesa, kazao je Martinović./HMS/