Published On: Čet, lis. 26th, 2017

VSTV: Provjeravat će se ratna prošlost sudaca i tužitelja u BiH

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija izjavio je da će od Ministarstva pravde BiH, Vijeća ministara i Parlamenta BiH zatražiti hitnu dopunu člana četiri Zakona o VSTS u smislu provedbe izuzetne mogućnosti za razrješenje sudaca ili tužtelja bez provedenog disciplinskog postupka.

On je stanci sjednice VSTV novinarima rekao da će već sutra sudovima i tužiteljstvima u BiH uputiti zahtjev da VSTV-u dostave podatke vodi li se istraga ili kazneni postupak protiv bilo kojeg sudca ili tužitelja, navedenog u informaciji Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženja nestalih osoba Republike Srpske ili bilo kojeg drugog sudca ili tužitelja u BiH, javlja Srna.

Prema njegovim riječima, bit će zatraženi i podaci o osobama optuženim za ratne zločine, njihovoj nacionalnosti i pravnim kvalifikacijama koje su im stavljene na teret s posebnim osvrtom na zločin protiv čovječnosti.

“Podatci o nacionalnosti se moraju ručno raditi jer ne postoji automatizirana baza podataka, pa će za taj dio posla biti potrebno duže vremena”, kaže Tegeltija.

Potpredsjednica VSTV Ružica Jukić rekla je da je VSTV zatražio provjeru informacija Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženja nestalih osoba Republike Srpske koja je zainteresirala javnost.

“Na neki način će se izvršiti revizija informacija koje su datirale od ranije, a koje se odnose na ljude izabrane u nekom drugom sazivu”, dodala je Jukić.

Govoreći o zaključku kojim se traži izmjena Zakona o VSTV da VSTV može u opravdanim slučajevima donijeti odluku o razrješenju, Jukić je izrazila sumnju da će to “proći” kod Komisije za legislativu.

“Moramo uskladiti zakone prema članu šest Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava, koji kaže da se netko ne može hitno smjenjivati bez da mu se da pravo da se izjasni i iznese svoje dokaze”, navela je Jukić.

Tegeltijin prijedlog da se ovo pitanje zakonski regulira, Jukić je ocijenila kao dobru namjeru.

Ona je potvrdila da će svi sudci i tužitelji u BiH biti provjereni te da će, ukoliko se utvrde neke nepravilnosti u radu, biti pokrenut disciplinski postupak.

VSTV BiH usvojio je danas zaključak da Informacija Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih osoba Republike Srpske, zajedno s prilozima, bude dostavljena Uredu disciplinskog tužitelja VSTV-a BiH, te od njega zahtjeva prioritetno postupanje./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer