Published On: Čet, svi 16th, 2013

VSTS se boji Meddžide Kreso

Sarajevo – Predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso izbjegla je da o rezultatima rada ovog suda odgovara jučer pred Visokim sudskim i tužiteljskim vijećem (VSTV) BiH, iako je to izričito od nje zatraženo.
VSTV su bili sporni rezultati rada Suda prikazani u izvještaju o radu za 2012. godinu, kao i struktura predmeta koji su rješavani, pravilnik o orijentacijskim mjerilima …
Kako iz VSTV-a saznajemo, Kreso se na sjednici Vijeća nije pojavila, jer je Predsjedništvo VSTV-a odlučilo, mimo zaključka VSTV-a, da rezultate rada obrazložiti na konferenciji predsjednika sudova u Tesliću, koja je zakazana za kraj mjeseca, kada će o svom radu govoriti i svi ostali predsjednici sudova.
Iz VSTV-a jučer nisu odgovorili na pitanja “Glasa Srpske” zašto Kreso nije došla na jučerašnju sjednicu, a predsjednik VSTV-a Milorad Novković nakon što se javio na telefon, rekao je da ga pozovemo kasnije, ali se više nije javljao.
Iz Ministarstva pravde Republike Srpske kazali su da je ovo dokaz da u VSTV-u nema hrabrosti da se bavi radom Meddžide Kreso.
– Vijeće donese jedan zaključak, a poslije toga traži način i mogućnost da se taj zaključak ne realizira. Razlog za to je vjerovatno stanje u Sudu BiH, koje ona ne može obrazložiti – naglasili su iz Ministarstva pravde RS.
Dodali su da Kreso ne bi trebalo da se tako ponaša, jer je nositelj najviše pravosudne funkcije u Sudu BiH.
– Izlaziti u javnost i davati političke ocjene neprimjereno je za predsjednika suda – rekli su iz Ministarstva.
Kreso je za sarajevske medije rekla da je njeno pozivanje na sjednicu VSTV-a pritisak na Sud BiH.
– Iz medija sam saznala da sam pozvana na takozvani raport, pročitala sam izjavu predsjednika Novkovića da nije zadovoljan rezultatima rada i da ću biti pozvana da to objasnim. Nije sporno da budem pozvana, pozivaju se i drugi predsjednici, ali tvrdim da rezultati rada Suda BiH ne odudaraju od rezultata vrhovnih sudova entiteta – rekla je Kreso.
Kazala je da nije namjeravala otići pred VSTV.
Napadi
Kreso je rekla da od kada je osnovano Odjeljenje za ratne zločine u Sudu BiH, iz RS dolaze kritike.
– Topnici se smjenjuju, meta ostaje uvijek ista, jednom je to Majkić, drugi put Pandurević, Kalabić, Krstan Simić, Petar Kunić. Oni iz rafala nekontrolirano sipaju optužbe, klevete, gdje u ime slobode govora ponekad siju govor mržnje.Bojim se da ću morati pozvati neke od autora tvrdnji da argumentima opravdaju ono što su rekli. Ako izreknu opasnu tvrdnju da sam dželat srpskih naroda, da imam formulu za tamnovanje Srba, tvrdim da neće ostati na tome – rekla je Kreso.
Poslanik u Parlamentu BiH Petar Kunić rekao je da se ona ponaša kao političar, a ne kao predsjednik suda. Kazao je da je Kreso pogrešno shvatila njegovu izjavu da je ona “dželat”, a pod kojom je podrazumijevao drastično nesrazmjeran broj presuda Suda BiH koje su donesene na štetu srpskog naroda.
glassrpske.com