VRUĆINE UZIMAJU DANAK Vojska pomaže u gašenju požara u Bileći i Grahovu

Zbog nemogućnosti lokalne zajednice da se odupre snažnoj vatrenoj stihiji, koja se već nekoliko dana zbog ekstremno visokih temperatura i snažnog vjetra širi na ovim područjima te sve ozbiljnije prijeti lokalnom stanovništvu i materijalnim dobrima, zatražena je asistencija OS BiH.

Na osnovu zahtjeva Operativno – komunikacijskog centra Ministarstva sigurnosti BiH, upućenog danas u prijepodnevnim satima, odobreno je angažiranje snaga i sredstava Oružanih snaga BiH za pružanje pomoći u gašenju požara na području općina Bileća i Bosansko Grahovo.

Zbog nemogućnosti lokalne zajednice da se odupre snažnoj vatrenoj stihiji, koja se već nekoliko dana zbog ekstremno visokih temperatura i snažnog vjetra širi na ovim područjima te sve ozbiljnije prijeti lokalnom stanovništvu i materijalnim dobrima, zatražena je asistencija OS BiH, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH.

Na ugroženom području u popodnevnim satima će biti angažirao više od 100 pripadnika 1. i 2.pješadijskog bataljona/4. pbr OS BiH iz Livna i Bileće, s pripadajućom opremom za zaštitu i gašenje požara, koji će pružiti pomoć organima Civilne zaštite (CZ), vatrogasnim jedinicama i lokalnom stanovništvu.

U kasnim popodnevnim satima kao podrška snagama u operaciji gašenja požara bit će angažirani i helikopteri iz sastava brigade Zračnih snaga i protu-zračne obrane OS BiH.

OS BiH se nalaze u stalnoj gotovosti da po zahtjevu civilnih organa vlasti i stanovništva svim raspoloživim snagama i sredstvima, u okviru raspoloživih operativnih kapaciteta i sposobnosti, budu angažirane na pružanju pomoći civilnim organima vlasti i stanovništvu.

Sve počelo paljenjem korova na groblju

I dalje, pak, gori suha trava i nisko raslinje oko naselja Mirkovci, Luke i Korita u Bosanskom Grahovu dok stambeni i drugi objekti nisu ugroženi, za Fenu su priopćili iz Policijske postaje Bosansko Grahovo.

Kao uzrok požara iz MUP-a Hercegbosanske županije navode ljudski nemar pri paljenju korova na mjesnom groblju u Bosanskom Grahovu koji je izazvao požar na površini od 25 kilometara četvornih pri čemu su ovih dana bila ugrožena spomenuta naselja a i jedan je napušteni objekt u naselju Korita izgorio.

Prema priopćenju iz Vlade Hercegbosanske županije, trenutno je ugrožena visoka šuma koju djelatnici ŠGD Hercegbosanske županije brane strojevima i ljudstvom dok su na drugim mjestima raspoređeni pripadnici DGS-a, MUP-a te mještani koji dragovoljno pomažu u gašenju požara.

Gašenju požara, kako javlja Županijski operativni centar civilne zaštite u Livnu, priključili su se vatrogasci s cisternom iz tomislavgradskog vatrogasnog društva, a cisterna pitke vode  jučer je iz Livna poslana stanovnicima naselja Luka.

Zbog manjka opreme i ljudstva pojedine općine iz Hercegbosanske županije nisu u mogućnosti poslati pomoć općini Bosansko Grahovo, kao ni okolne županije zbog ugroza njihova teritorija požarima pa je iz tog razloga Županijska uprava civilne zaštite danas zatražila pomoć Oružanih snaga BiH u vidu helikoptera i postrojbi iz vojarne u Livnu.

Izgorjeli vinogradi

Požari koji su buknuli u subotu kasno popodne na otoku Korčuli, gdje je spaljeno oko petstotinjak hektara šume i u ponedjeljak navečer na Pelješcu gdje je izgorjelo više od 400 hektara površine još su aktivni i nisu pod nadzorom.

Zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana Davorko Obuljen izjavio je Hini u utorak da na nekoliko lokaliteta na Pelješcu još bukte vatrene stihije. Po njegovim riječima ugrožene su Ponikve, Janjina, Dingač Borak koji se nalazi na istoimenim padinama s južne strane Pelješca, te Pijavičino i Trstenik na kojem se požar stišava.

“Dalekovod je oštećen, a požar u tom predjelu ne dozvoljava nikakve aktivnosti, te struja još nije puštena” kazao je Obuljen, navodeći  kako je u pomoć došla vojska koja odlazi na Korčulu gdje su se pojavili novi problemi.

Napominje da požari još nisu pod kontrolom, no dosta vatrogasnih udruga došlo je pomoći, primjerice iz Splita, Zadra, Karlovca, a vojska je raspoređena po terenu.

“Pojedinim vinarima izgorjeli su vinogradi ponajviše na ulazu u Trstenik. Izgorjeli su predjeli gdje je Dingač, a vinarija Grgić nije  izgorjela nego je oštećena”, potvrdio je Obuljen.

Vojska gasi požare na Pelješcu

– Na gašenje požara na poluotoku Pelješcu, na područje Trstenika i Pijavičinog, upućeno je 50  pripadnika Hrvatske kopnene vojske (HKoV) Oružanih snaga RH, izvijestilo je u utorak poslijepodne Ministarstvo obrane RH, javlja Hina.

Na poluotoku Pelješcu aktivno je više požara, na lokaciji Ponikve angažirani su protupožarni zrakoplovi Zračnih snaga OS RH, jedan  Canadair CL-415 i jedan helikopter Mi-8 MTV, a dodatno se upućuje još jedan Canadair CL-415.

Tijekom današnjeg dana požare na Pelješcu je gasilo ukupno pet protupožarnih aviona i helikoptera.

Pedeset pripadnika OSRH na Pelješac je upućeno na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) i temeljem odluke ministra obrane Ante Kotromanovića.

Požarom ugrožena područja na poluotoku  Pelješcu i otoku Korčuli poslijepodne će obići predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, ministar obrane Kotromanović, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić i zapovjednik Zapovjednog operativnog središta OS RH brigadni general Ivan Jurić, navode iz MORH-a.