Published On: Mon, Dec 9th, 2013

Vrijeme je da se pokrenu njemački mehanizmi u BiH

Bosna i Hercegovina imat će najmanje jedan glas na predstojećem kongresu Krščansko-demokratske unije Njemačke (CDU). Bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling u razgovoru za Dnevni avaz najavljuje svoje sudjelovanje na kongresu te razgovore s liderima CDU-a.

– Naravno da ćemo pričati o Bosni i Hercegovini! Ova zemlja nije na dobrom putu i samo Vijeće za provedbu mira (PIC) ocijenilo je da ima više nazatka nego napretka. Smatram da Njemačka više ne može ostati po strani i mora se umješati – ističe  Schwarz-Schilling.

Podsjeća na posjetu Angele Merkel Beogradu prije dvije godine kada je vlastima Srbije prenijela sasvim jasne poruke.

– Sada je vrijeme da se pokrenu njemački mehanizmi u BiH. Na to pozivaju brojni utjecajni pojedinci i institucije. Imali ste nedavno i javni poziv Doris Pack da se lideri države EU umiješaju i njenu najavu da će to tražiti od Merkel. Njemačka kao najutjecajnija država centralne Europe, ako ne i cijele Europe, naprosto više nema izbora i mora se umiješati s jasnim konceptom – pojašnjava Avazov sugovornik.

Schwarz-Schilling ističe kako očekuje da će SPD-ovac Frank-Valter Stajnmajer ponovo preuzeti vodstvo njemačke diplomacije. Ako se to dogodi, onda se može očekivati da već naredne godine Stajnmajer posjeti BiH. Godinu nakon njega, ako njemačka diplomacija uradi potreban posao, u BiH bi mogla stići i Merkel, vjeruje Schwarz-Schilling.

– Njemačka vidi da se stanje u BiH ne može ignorirati i da se ne može dopustiti bh. političarima da rade šta žele. Nema istinskih reformi, ništa se ne mijenja nabolje, sve je samo gore i gore. Nije u interesu Europe, pa samim tim ni Njemačke, da imate toliku nezaposlenost, strane investicije skoro su ravne nuli, europski fondovi sve više smanjuju iznos novca namijenjen BiH jer bh. političari ne rade šta su obećali da će uraditi… Ako se ovako nastavi, neće se dobro završiti – upozorava on.

Upitan na šta misli, Schwarz-Schilling odgovara da je ovakvo stanje u BiH u najmanju ruku uvod u duboke socijalne nemire.

– Već ste izgubili više od 80 milijuna eura pomoći EU, a to će se samo nastaviti. U taj trend uključit će se i druge organizacije poput europskih banaka, možda i Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka… A vaše političare to ne brine. Oni, istinski, ne žele u EU jer onda neće moći profitirati na osnovu pozicija koje sada imaju – kaže Schwarz-Schilling.

Dodaje i da se čudi da ljudi godinama glasaju za iste političare i da mu nije jasno kako već na sceni nije generacija novih političara.

– Dolazi vrijeme promjena. I one neće biti samo u BiH, nego i Europljani moraju napraviti neke promjene. Šta god da se odluči, promjene su neizbježne. Ako vi na predstojećim izborima ne date šansu novoj generaciji političara, Njemačka i Europa naći će način, uz pomoć SAD, da se promjene dogode u BiH, u to budite sigurni – kaže Schwarz-Schilling.

Dnevno