Published On: Pet, svi 31st, 2013

Vrijeme je da se BiH riješi OHR-a

MOSKVA – Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov istaknuo je tijekom razgovora s ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom da je krajnje vrijeme da se BiH riješi nametljiva starateljstva Ureda visokog predstavnika / OHR /, koja ima diktatorska ovlaštenja koja povremeno zloupotrebljava.
Lavrov je rekao da je kranje vrijeme da domaće snage u BiH preuzmu odgovornost za zemlju. “Smatramo da je u ovoj fazi glavni zadatak što brži prijenos odgovornosti za sudbinu BiH u ruke domaćih snaga”, istaknuo je Lavrov.
Šef ruske diplomacije ocijenio je da su i Rusija i BiH zainteresirane za stabilnost na Balkanu, prenijela je danas agencija RIA “Novosti”.
Isti izvor napominje da su Rusija i BiH potpisale sporazum o olakšavanju viznog režima, koji predviđa bezvizni režim za građane dvije zemlje koji putuju u turističku posjetu u trajanju do 30 dana.
Lavrov je najavio da će Rusija raditi na ubrzanju potpisivanja sporazuma s BiH o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.
Lagumdžija je tijekom sastanka rekao da BiH računa na otvaranje direktne zrakoplovne linije između Moskve i Sarajeva.
“Kada planiram put u Moskvu moram birati da li da letim preko Beča ili Istambula. Nadam se da će ubuduće postojati izravna avio-linija Moskva-Sarajevo”, rekao je Lagumdžija.
On je dodao da je BiH zainteresirana i za razvoj i jačanje suradnje s Rusijom u oblasti ekonomije, trgovine, kulture, obrazovanja i turizma.