Published On: Sri, pro 10th, 2014

PA HAJDE VIŠE ŠEFIČE: Vrijeme je da se BiH pokrene naprijed

Predsjedavajući zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović (SDA) je nakon završetka konstituirajuće sjednice tog doma izjavio da želi da Zastupnički dom PSBiH u ovom mandatu ima konstruktivan rad iza kojeg će stajati rezultat.

Želim, dodao je, da kao rezultat, između ostalog, i tog konstruktivnog rada Bosna i Hercegovina konačno deblokira svoje integracijske procese.

– Želim da se u BiH konačno da zamah ekonomskom razvoju, zapošljavanju i svim onim pitanjima koja se nalaze u nadležnosti institucija BiH i zastupničkog doma kao jedne od tih ključnih institucija – kazao je Džaferović.

Dodao je da želi da ovaj mandat bude mandat u kojem će se stabilizirati politička scena u BiH, mandat u kojem će se deblokirati integracijski procesi Bosne i Hercegovine „jer znamo da BiH na tom planu ima trenutno potpunu blokadu“ i mandat koj će dati zamah ekonomskom razvoju BiH, zapošljavanju i svim onim pitanjima koja su u nadležnosti institucija BiH.

Džaferović je kazao da misli kako nema nikakvih zapreka da se odmah sada krene u imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara BiH i za imenovanje članova Vijeća ministara BiH.

– Ukoliko bi to bilo urađeno odmah, a imajući u vidu sve procedure koje je potrebno da se ispoštuju, mislim da je moguće da mi do konca godine imamo potvrđenog mandatara, dakle od Predsjedništva BiH imenovanog i od Zastupničkog doma PSBiH potvrđenog mandatara za sastav Vijeća ministara BiH – kazao je Džaferović.

Onda bismo vjerojatno, naveo je, u siječnju imali kompletan novi saziv Vijeća ministara BiH.

Džaferović je kazao da očekuje da svi u BiH budu odgovorni na svim razinama vlasti i da svatko izvršava one obaveze koje su mu ustavima i zakonima stavljene u nadležnost i propisane.

– Ukoliko se tako budemo ponašali, onda nemam nikakve bojazni za funkcioniranje institucija BiH i funkcioniranje inače svih institucija na svim nivoima u BiH i nemam bojazni za realizaciju programa koji je SDA zajedno s DF-om potpisala s grupacijom političkih stranaka Savez za promjene iz RS-a. Tu je svakako i HDZBiH, to smo mogli vidjeti danas – kazao je Džaferović.

Naveo je da je vrijeme „da se zaustavi ovaj negativni trend i stanje u kojem se nalazi BiH“.

– Mislim da je vrijeme da se BiH pokrene naprijed i to je ono što očekujem od ovoga mandata – kazao je Džaferović.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare