Published On: Thu, Jul 25th, 2013

VRIJEDNOST IMOVINE BLIZU MILIJARDU MARAKA: BiH ima više od 200 vila i hotela na jadranskoj obali – u Trogiru, Zadru, Baškoj Vodi, Gradcu, na Braču…

bihimovinaPrema službenim informacijama Agencije za privatizaciju u FBiH, Bosna i Hercegovina u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori posjeduje 294 objekta, od kojih je 70 posto u Trogiru imamo odmaralište nekadašnjeg kombinata “Borac” Travnik. U Gradcu BiH ima nekoliko objekata, odmarališta i hotele, ukupne površine od čak 66.000 kvadrata. Hotel “Valter Perić” je imovina “Elektroprivrede BiH”, rudnici Zenica, Đurđevik, Kakanj , Miljevina i Breza posjeduju odmaralište “Rudar” te hotel “Đuro Salaj”.

– To je imovina koju BiH potražuje. Većina je predmet sudskih sporova, ali ide teško zbog političkih previranja kod nas. Recimo, “Željeznice FBiH” vlasnik su jadranskih odmarališta “Saobraćajci” i “Vila Bosanka” te suvlasnik u odmaralištu “Trgovci”. Odmaralište imaju i Fabrika duhana Mostar, “Merkur” Mostar, odmaralište “Agrokomerca” je u Dubrovniku. Imamo i hotele u Podgori, Zadru, na Braču, u Bristu, hotel u Baškoj Vodi je u vlasništvu sarajevske “Hidrogradnje” … – kazao je Fazlić.

On ističe da njegova agencija vodi detaljnu evidenciju te prikuplja dokumentaciju o svim objektima izvan granica BiH. Gdje postoji mogućnost, pokreće spor da imovina bude vraćena vlasniku.

Odvjetnik Ramo Atajić, koji se već nekoliko godina bavi zastupanjem bh.. institucija i tvrtki u procesima za povrat imovine, kaže da je njihova vrijednost ogromna.

– U Gradcu na moru je sindikalna imovina. Zašto oni ne bi mogli izravno zaključivati ​​ugovore o najmu ili prodaji i tako zarađivati? Međutim, Hrvatska je tu imovinu izuzela još 1992. godine i još nije izvršila povrat. Činjenica da je većina nekretnina uz obalu, dodaje im vrijednost – pojasnio je Atajić.

Rijedak je slučaj poput poznate vile u Trpnju, koja je vraćena u posjed Vlade Federacije BiH. Reprezentativni objekt prije nekoliko godina je i obnovljen, a pojedini Vladini dužnosnici su ljetovali, po određenoj tarifi, u vili. No, nakon što je nametnuta zabrana raspolaganja državnom imovinom do konačnog dogovora, objekt je, navodno, prazan, piše Dnevni avaz.

(Fena / md)