Vrhovni sud u ožujku donosi odluku za Čovića i slučaj 'Eronet'

Vrhovni sud Feudalizacije  odlučivat će o slučaju “Eronet”, odnosno oslobađajućoj presudi Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a BiH, Marinku Gilji, Vladimiru Šoljiću, Matanu Žariću, Nevenu Đukiću, Ivanu Baćku i Slavici Josipović.
Na oslobađajuću presudu žalilo se Županijsko tužiteljstvo pa je na Vrhovnom sudu FBiH za 20. ožujka zakazana sjednica vijeća radi donošenja odluke po žalbi protiv presude Županijskog suda u Mostaru, piše današnji Dnevni list.
Presudom Županijskog suda iz lipnja 2011. godine svi optuženi su oslobođeni, a na presudu je žalbu uložio županijski tužitelj Zdenko Kovač. Optužene u ovom slučaju zastupaju odvjetnici Zdravko Rajić, Nada Dalipagić, Dragan Barbarić, Davor Martinović i Davor Šilić. U Županijskom sudu u Mostaru optuženima se sudilo zbog nelegalne privatizacije Eroneta iz 1999. godine.
Sve njih optužnica je teretila za kazneno djelo zloporabe položaja i nezakonito prenošenje 51 posto dionica Eroneta, koje su bile vlasništvo HPT-a, na poduzeća Hercegovina osiguranje, Alpina Commerc i Croherc.
Predsjedajući sudskog vijeća koje je donijelo oslobađajuću presudu, sudac Hamo Kebo u obrazloženju presude naveo je da zbog formalnih nedostataka u optužnici nije bilo moguće donijeti presudu. U više navrata je ismijao dijelove optužnice. On je rekao da je optužnica puna manjkavosti, nelogičnosti, proturječnosti i da dokazi koji su izvedeni nisu dokazali inkriminacije iz optužnice.
Također je kazao da je optužnica podignuta devet mjeseci nakon zastare kaznenog djela koje je tretirala, odnosno nakon više od deset godina.
Međutim, kako je izjavio sudac Kebo, Sud nije ovlašten ispravljati nedostatke iz optužnice. Valja napomenuti i kako se tijekom istrage ovoga slučaja i podizanja optužnice na istom promijenilo nekoliko tužitelja. U optužnici nije bilo navedeno ni da je postojao umišljaj o zajedničkom djelovanju ni htijenje da se nekome pribavi imovinska korist, piše Dnevni list.
Sud je uz ostalo utvrdio da u vrijeme kada je donesena sporna odluka o prijenosu udjela Eroneta na tri poduzeća 2. kolovoza 1999. Čović uopće nije bio predsjednik Upravnog odbora, ali da nije na sudu dokazivati kako i zašto se on nalazio na toj sjednici i donosio oduke. Ranijim odlukama je dokazano da je za predsjednika 7. srpnja 1999. imenovan Ivo Andrić Lužanski. Na spornoj sjednici dužnost je trebala biti predana, ali je Lužanski bio odsutan.
Analizirajući cijelu situaciju sudsko vijeće došlo je do zaključka da je na kraju za spornu odluku glasovalo samo troje članova Upravnog odbora, i to Šoljić, Žarić i Đukić, od ukupno 11 članova, iako u optužnici, kao i u zapisniku sa sjednice Upravnog odbora, piše da je donesena jednoglasno.
Četiri člana u ime Hrvatskog telekoma nisu ni bila prisutna, Čović, kojem je istekao mandat, nije imao pravo glasa, Ivan Brkić nije bio na sjednici, Slavica Josipović ju je napustila prije glasovanja, a Ivan Baćak je bio suzdržan. Bez većine, odnosno šest ruku, odluka nije ni mogla biti donesena.

more recommended stories