Published On: Pon, sij 10th, 2022

VRH SDA STREPI OD ZAMRZAVANJA IMOVINE: Na crnoj listi State Departmenta i osobe koje imaju imovinu u SAD-u


Za sada su sankcije proširene u odnosu na Dodika, a na listi je završila i Alternativna televizija.

No, ovo je tek početak. Lista će vrlo brzo biti ažurirana i na njoj će se naći i osobe iz pravosuđa i bh. policijskih agencija.

Blokada imovine

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden izdao je u lipnju prošle godine naredbu da se pojačaju sankcije za sve one koji doprinose destabilizaciji situacije na zapadnom Balkanu.

Ova se naredba počela prošlog tjedna i realizirati. I to postepeno. State Department, međutim, s ova tri imena neće stati. Na spisku osoba koje će u skorije vrijeme osvanuti pod sankcijama su 52 imena iz Bosne i Hercegovine povezana s koruptivnim režimom.

Sankcije će se nametnuti svima koji su direktno ili indirektno uključeni u korupciju povezanu sa zapadnim Balkanom, poput pronevjere javne imovine, izvlačenja privatne imovine za osobnu korist, u političke svrhe ili podmićivanje. I svima njima bit će blokirana sva imovina koju imaju na teritoriju SAD te će im biti zabranjen ulazak u Sjedinjene Američke Države.

Lista kandidata je duga. Međutim, pitanje je ko će se, osim Kukića, od političara iz FBiH naći pod sankcijama. Iz RS bi to, vrlo lako, mogli biti funkcioneri RS poput Nedeljka Čubrilovića, Željke Cvijanović, Radovana Viškovića… Razloga je više, prenosi Avaz.

Posljednja sjednica Narodne skupštine RS o otimanju nadležnosti samo je pojačala američke sumnje da čelnici NSRS i vlasti RS rade na destabilizaciji države.

Ali tu su i druge osobe, poput Nenada Nešića, lidera DNS-a, ili Nenada Stevandića. Tu je i sin Milorada Dodika Igor.

Kada je u pitanju Federacija, ranije se spominjalo ime premijera FBiH Fadila Novalića (SDA), kojem se sudi za koruptivne aktivnosti i pranje novca u aferi „Respiratori“.

Na spisku bi se mogao naći i Asim Sarajlić, SDA-ov dužnosnik kojem se već sudi u aferi “Bosna” za nezakonita zapošljavanja i trgovinu utjecajem. Nedavno je optužen i u aferi „Asim“ zbog namještanja unutarstranačkih glasova.

Istraga Tužiteljstva

Ovaj SDA-ovac ima dodira i s aferom „Respiratori“, zbog čega je pod istragom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Mediji mjesecima targetiraju i Mirsada Zaimovića, bivšeg direktora “BH Telecoma”, zbog poslova ove firme s kineskim „Huaweijem“. Na listi bi se mogli naći i pojedinci iz A-SDA, prvenstveno iz ZDŽ.

Kada je u pitanju hrvatska strana, nije nemoguće da na listi završe i pravomoćno osuđeni Jerko Ivanković Lijanović te pojedini hercegovački biznismeni bliski HDZ-u BiH.

Od Špirića do Zukića

Zbog korupcije na crnoj listi SAD već se nalazi Nikola Špirić, poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, koji je na listu dospio u vrijeme administracije Donalda Trumpa.

Osim njega, među najzvučnijim imenima s američke crne liste nalaze se Ante Jelavić, Momčilo Mandić, Biljana Plavšić i Amir Zukić, bivši glavni tajnik SDA.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 godina prije

As many as six terrorists who carried out the terrorist attack on the World Trade Center in New York and the Pentagon were members of the El-Mujahed Brigade, the terorist Army of Bosnia and Herzegovina, or were trained in camps in BiH after the war. Khalid al-Midhar, a pilot who crashed into the WTC in New York and Muhammad Ata, who was killed during a terrorist attack, were members of the terrorist Army of Bosnia and Hercegivina El-Mujahed Brigade had a BiH passport, given to them by muslim  nationalist from SDA, SEFIK DZAFEROVIC and his boss BAKIR IZETBEGOVIĆ, the Joint Report said.  of the U.S. Senate and Congress immediately after the Sept. 11 terrorist attacks.

In March 2004, it was established that another pilot, Navak Elhamzi, had also participated in the war in BiH as a member of the El-Mujahed Brigade.