Published On: Sri, svi 9th, 2018

Vremena više nema

”Dobro je što Njemačka ponovo pokazuje interes za BiH i na ovoj najvišoj razini komunikacije. Razgovarat ćemo o političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH i na području jugoistočne Europe. Neizbježan će biti i razgovor o tome što nismo uspjeli promijeniti Izborni zakon BiH i kriza koja zbog toga može uslijediti nakon izbora”, rekao je Dragan Čović, član Predsjedništva BiH i čelnik HDZ-a BiH, uoči posjete Njemačkoj, gdje će se u Berlinu zajedno s drugom dvojicom članova Predsjedništva BiH susresti s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.
U razgovoru za Dnevni avaz Čović je rekao kako smatra da je raspisivanjem izbora prestala mogućnost dogovora o izmjenama Izbornog zakona i da tu činjenicu ne može promijeniti ni razgovor s Merkel.
”Središnje izborno povjerenstvo nam je obznanilo dan izbora i sve druge aktivnosti, što znači da na Izbornom zakonu u narednom vremenu nećemo raditi. Vremena ima za naše razgovore, za otopljavanje odnosa, za bolje razumijevanje, ali za izmjene tog zakona, mislim da vremena više nema”, rekao je.
Rekao je kako smatra da je u pogledu razgovora o izmjenama Izbornog zakona koje su sa stranačkim liderima organizirali veleposlanici SAD i EU ”suvišno bilo što komentirati da na neki način ne bi obezvrijedili trud i veleposlanika SAD i EU, koji su pokazali trud da dođemo do nekog rješenja”.
”Meni je žao što kolege iz drugih stranaka nisu razumjele potrebu da pokušamo na neki način uvažiti ono jedno načelo na koje su svi pristali, da jedan narod drugome ne bira predstavnike, to je osnažio i Ustavni sud BiH svojom odlukom o legitimnosti predstavljanija”, rekao je.
Dodao je kako nema ništa protiv da stručnjaci HDZ-a BiH i HNS-a razgovaraju o izmjenama Izbornog zakona sa stručnjacima Venecijanske komisije koji uskoro dolaze u BiH, a takav stav iznijet će i kod njemačke kancelarske.
”Mi u HDZ-u BiH nećemo pasti u napast da istovremeno pričamo o izbornoj strategiji i taktici, a da s druge strane pričamo o izmjenama Izbornog zakona, to je, što se mene tiče, nespojivo. Ali, stojimo na dispoziciji svim ekspertima iz Venecijanske komisije, uopće EU, svijeta da dugoročno tražimo rješenja. BiH se mora očuvati kao međunarodno stabilna država, mora nastaviti svoj euroatlantski put i to je nešto što je naš vanjskopolitički okvir. Na unutarnjem planu tražit ćemo potpunu jednakopravnost hrvatskog naroda”, rekao je Avazu Čović.
Rekao je kako će članovi Predsjedništva s njemačkom kancelarkom razgovarati i o narušenim odnosima članova Predsjedništva koji su pri ranija dva susreta s Merkel bili mnogo bolji. U tom dijelu, smatra on, ”razgovor s Merkel zasigurno će biti malo neugodan”.
”Siguran sam da će nam se vrlo jasno staviti do znanja demografska politika, da li je vodimo ili ne vodimo. Evidentno je ogroman broj naših građana u Njemačkoj ili planira ići u Njemačku, a znamo da Njemačka u narednih nekoliko godina ima potrebu za pet milijuna radnika različitih struka, tako da će i to biti tema s kancelarkom Merkel”, rekao je.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare