Published On: Čet, lip 30th, 2022

Vrbetić: Poticanje antidaytonske, probošnjačke majorizacije, ubrzat će raspad BiH

Ne možemo dopustiti da zapadni Balkan postane još jedan poligon za Putinove pogubne težnje. Raspirujući vatru secesionizma i sektaštva Rusija nastoji poništiti postignuća u BiH iz protekla tri desetljeća koja su doprinijela stabilnosti na cijelom kontinentu”, izjavio je Johnson kako ga citiraju u izjavi na službenoj mrežnoj stranici ureda britanskog premijera, prenosi HMS

Na ove poteze Britanskog premijera na Twitteru je reagirala Marta Vrbetic, globalna suradnica Međunarodnog centra za stipendiste pri Woodrow Wilson centru u Washingtonu.

Ona u potezima britanske vlade vidi antidaytonsko djelovanje te podršku probošnjačkoj majorizaciji.

“Velika Britanija još od Brexita provodi anti-Eu i antidaytonsku politiku u Bosni i Hercegovini. Sada se to odvija pod ruhom ruskog utjecaja u BiH”, napisala je Vrbetic na Twitteru.

Ona, međutim, drži da su problemi u BiH unutarnjeg karaktera.

“Poticanje antidaytonske, probošnjačke majorizacije, ubrzat će raspad BiH”, mišljenja je Vrbetić.

U raspravu koju je pokrenula Vrbetic uključio se Brian Gallagher, urednik Twitter profila Croatia Business koji se nije složio s Verbetic.

“Kako se to sukobljava s EU? Također, to su samo dva čudaka i potpora manja od milijun funti. Pretpostavljam da ima više veze s Rusijom nego BiH. Možda bi mogli pogledati ovo”, napisao je Gallagher te postavio poveznicu na Reutersov tekst o ugovoru između Energoinvesta i Gazproma o isporuci plina za BiH pod povoljnim uvjetima.

Vrbetic se referirala na pisanje Gallaghera kazavši  da se onda čini da se britanska podrška čini važnijom nego što jest, kako bi (Johnson) poboljšao svoj imidž kod kuće.

“Ali UK ne slijedi pro-EU prioritete; želi voditi novu političku zajednicu u konkurenciji EU. Situacija pogoršana vlastitim problemima EU-a”, napisala je Vrbetic.

Gallagher je u daljnjoj raspravi dodao da javnosti u Velikoj Britaniji nije stalo do BiH, to se ne radi iz domaćih razloga – to je nebitno u britanskoj politici.

“(Johnson) ima Ukrajinu, gdje je Velika Britanija važnija od EU u podršci toj zemlji. Nadalje, to se radi s NATO-om”, napisao je Gallagher preko profila Croatia Business.

Vrbetic je ustvrdila da britanska javnost i vlada ne mare za Bosnu i Hercegovinu.

“Inicijativa je NATO. Ali zanemarujete kontekst: Bošnjaci odbacuju podjelu vlasti u Daytonu i odbacuju EU s njezinim uvjetovanjima. Je li UK alternativa i kako rješava interne probleme u BiH”, odgovorila je Vrbetic Gallagheru i postavila poveznicu na analizu Hamze Karčića za BalkanInsight pod naslovom “Vrijeme je da Bosna pogleda dalje od članstva u EU”.

Vrbetić postavlja i još jedno zanimljivo pitanje.

“Znamo da je Rusija loša, ali ključna pitanja za Bosnu i Hercegovinu: Kako će borba protiv Rusije riješiti unutarnje probleme BiH? Je li BiH disfunkcionalna zbog Rusije ili Putin koristi BH disfunkcionalnost da ostvari svoje ciljeve? Kako će britanska alternativa EU riješiti unutarnje probleme BiH?”, pita Vrbetic.

“Točno – izbacite Rusiju i dalje imate problem. Nisam siguran da se UK predstavlja kao alternativa EU u BiH. ja to ne vidim”, odgovara Gallagher.

Vrbetic u povezanim tweetovima govori o isprepletenosti bošnjačkih i britanskih interesa u BiH.

“Dakle, to je srž problema. Pitanje percepcije. Ključno nije ono što UK misli, već kako Bošnjaci percipiraju. Mrze državu koja se dijeli. Oni misle da je alternativa nešto drugo od Daytona i izgradnje BiH konsenzusom. Misle da je to daleko od Daytona”, napisala je Vrbetic te poručila Gallagheru da on, budući da je u Ujedinjenom Kraljevstvu, zna bolje od nje da je UK nakon Brexita iskoristilo razočaranje u Istočnoj Europi situacijom u EU i Ukrajini kako bi promoviralo vlastito viđenje nove zajednice (‘Commonwealth?)”, napisala je Vrbetic.

A upravo taj “Commonwealth”, kako Vrbetic tumači, neki u Bosni i Hercegovini vide kao alternativni odgovor na njihov problem.

Marta Vrbetic doktorirala je međunarodne odnose na Fletcher School of Law and Diplomacy, pri Sveučilištu Tufts. Također, magistrirala je europske studije na “College of Europe” u belgijskom Brugesu.
Ranije je bila docentica za vladina pitanja na Sveučilištu Gallaudet u Washingtonu gdje je držala predavanja o Europi, Europskoj uniji, američkoj vanjskoj politici, etici mirotvorstva i rješavanja sukoba, demokratizaciji, nacionalizmu i nacionalnim sukobima.
Djelovala je u SAD-u i Europi, a radila je i na Institutu za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu. Autorica je nekoliko recenziranih i stručnih članaka, a izlagala je, među ostalim, na godišnjim sastancima Udruge za međunarodne studije i Američkog udruge za političke znanosti.
guest
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Đikan
Đikan
1 mjesec prije

Pa dao je John Mejdzor roka Srbima i hrvatima njofri i slobi 90 dana 1992 za unistenje izgon Bosnjaka uz pomoć posrbljenih i Pohrvacenih ..I POPUSILI STE.OPET BI RATOVALI BUJRUM…BOSNA BOSNJACIMA…

Veritas über alles
Veritas über alles
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
1 mjesec prije

Zar niste 92ge bili Muslimani? Odakle sad bošnjaci?😂😂😂😂😂

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Veritas über alles
1 mjesec prije

tako ti je u naših komša,okreću se kako vjetar puše i nikad s njima načisto.

zagor te-nej
zagor te-nej
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
1 mjesec prije

Bošnjaci od 93 godine u Holidey inu

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
1 mjesec prije

De si to bolan procito dati nije neko sano

Odron_Na_Putu
Odron_Na_Putu
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
1 mjesec prije

Vrbetić: Poticanje antidaytonske, probošnjačke majorizacije, 
ubrzat će raspad BiH ??
d a k a k o !!
Preživjela je Bosna i Hercegovina i OSMANLIJE, PRVI SVJETSKI RAT, AUSTROUGARSKU, SHS, KRALJEVINU JUGOSLAVIJU, 
DRUGI SVJETSKI RAT, TITINU SRBOSLAVIJU, RAT 1992 – 1995. , 
a eto postoji, živi i danas !!

Razvalit će je grupa bh katolika i Dragan Čović??
Koje ste vi budaletine !!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Odron_Na_Putu
1 mjesec prije

Vi ćete je sami razvaliti svojom politikom .Neće vam je čović razvaljivati ,pored vas muslimana on nema potrebe to raditi .
Sam ćeš se uvjeriti u to ,na dobrom ste putu razvaljivanja.

Bakir ,komšo i ostali će je razvaliti,samo ti još toga nisi svjestan.Kad budeš ,bit će ti već kasno.