Published On: Sri, ožu 31st, 2021

VRANIĆ BRANI SARAJEVO: Više od 15 tisuća građana se već prijavilo za cijepljenje

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Hara Vranić se zbog nejasnoća u primjeni aplikacije za registraciju zainteresiranih građana za cijeplenje danas sastao s predstavnicima tvrtke MedIT, koja je implementirala cijelokupan program, javlja Poskok.info

MedIT je identičan posao već razvio za zdravstveni sistem susjedne prijateljske i agresorske Srbije, a vlasti u antifašističkom Sarajevu ih smatraju idealnim za uspješno rješenje ovog izazovnog zadatka.

“Svi građani Kantona Sarajevo će imati priliku da se cijepe, a više od 15 tisuća već se prijavilo za cijepljenje. Insistiranje na zdravstvenim knjižicama i to novim je bitno jer mnogi nisu ni preuzeli svoje nove knjižice, koje su besplatne. Mi želimo zdravstvo vratiti u zakonske okvire”, kaže Vranić te naglašava da će Kanton Sarajevo insistirati na vakcinisanju samo svojih građana te potpunoj evidenciji.

Na ovaj način probat će motivirati i sve one koji nisu prijavljeni na obveznu zdravstvenu zaštitu, a rade za brojna udruženja građana i međunarodne institucije da se prijave.

“Za one koji zaista nemaju nikakav vid osiguranja, niti mogućnosti da se osiguraju, otvorit ćemo poseban kanal za prijavu na cijepljenje. Vezano za one građane koji nisu informatički pismeni razmišljali smo što uraditi te zaključili da takvi pripadaju grupi starijih od 75 godina, a da će njihove spiskove dobijati lječnici obiteljske medicine koji će zakazivati njihovo cijepljenje”, kazao je Vranić.

U Kantonu Sarajevo 500 novozaraženih, preminulo 17 osoba
Kasumović prvi u Zenici primio Pfizerovu vakcinu, poručio da želi biti primjer