Published On: Sri, ruj 27th, 2017

Vozači, zima je sve bliže, kako da se pripremite

Iako je zima još uvijek poprilično daleko, nije zgoreg pripremiti svog limenog ljubimca za hladnije dane na vrijeme. Što prije počnete da mislite kako da svoj automobil zaštite od hladnoće, snijega, soli na putevima i drugih “neprilika” koje zima donosi, to ćete biti spremniji za hladne izazove.

Pred početak svake zimske sezone vozači se iznova suočavaju sa istim dilemama, ali i zebnjama – od toga da li će i kada na automobil staviti zimske gume, pa do straha da će ih sa prvim mrazevima izdati akumulator. Od svakog vozača automobila očekuje se da ima bar neka minimalna znanja i svijest o tome što treba da uradi kako bi pripremio svoje vozilo za zimu. Bez obzira na to što se zakoni o sigurnosti prometa i pravilnici o upotrebi zimskih guma s vremena na vrijeme mijenjaju, zdrav razum nam govori da po snijegu ne treba da vozimo bez odgovarajućih pneumatika.

Zahvaljujući novom pravilniku, koji je stupio na snagu 2012, a počeo da se primjenjuje od 2013. godine, vozači su dobili veću slobodu u odlučivanju, koja sa sobom povlači i odgovornije ponašanje. Na osnovu tog pravilnika, u Srbiji je od 1. studenog 2016. do 1. travnja 2017. godine obavezna upotreba sve četiri zimske gume, ali samo ukoliko na kolniku ima snega, leda ili poledice. U slučaju da u navednom razdoblju nema padalina ili leda, dozvoljena je i upotreba pneumatika koji nisu predviđeni za zimu. To znači da bi svako tko namjerava da vozi automobil u zimskom razdoblju (zakonski od 1. studenog, do 1. travnja sljedeće godine), bez obzira na vremenske uvjte trebalo već ovih dana da razmisli i isplanira kada i gdje će zamijeniti gume, odnosno da ih nabavi ako ih nije kupio neke od prethodnih zima ili ako su stare istrošene. Poštujući savjete proizvođača guma i stručnjaka, da zimske gume ne treba koristiti dok se temperatura zraka ne spusti ispod 7-8 stupnjeva, mnogi vozači će odložiti zamjenu pneumatika do posljednjeg trenutka, kako bi sačuvali zimske gume od pretjeranog habanja na nešto višim temperaturama. Međutim, tako rizikuju da ih iznenadi naglo zahlađenje i snježne padaline, ali i da ih sačekaju gužve kod vulkanizera kada svi odjednom pohrle da montiraju zimske gume.

Osim toga, u prilog preporuci da se već sada zamijene ljetne gume ide i činjenica da su u razdoblju koji je pred nama noćne i jutarnje temperature značajno niže od dnevnih. Prilikom donošenja odluke kada zamijeniti ljetne gume zimskim, treba imati u vidu da ljetna guma, kažu stručnjaci, već na plus osam stupnjeva gubi svoja svojstva pa slabije prijanja za podlogu što prouzrokuje i lošije vozne karakteristike (duži je zaustavni put). Također, važno je napomenuti da u slučaju prometne nesreće izazvane nedostatkom zimskih guma, u razdoblju kada je njihova upotreba obvezna, vozač i vlasnik takvog vozila imaju obvezu da sami plate svu materijalnu i nematerijalnu štetu koja može da iznosi i više tisuća maraka.

Što ako neću ili nemam mogućnosti da kupim i montiram zimske gume?

Aktualni pravilnik omogućava svima onima koji iz ekonomskih ili bilo kojih drugih razloga nisu u prilici da nabave i montiraju nove zimske gume (namjerno kažemo “nove”, jer se kupovina polovnih nikako ne preporučuje), da svoj automobil potpuno legalno koriste tijekom zime i sa odgovarajućim ljetnim gumama – naravno, ako vremenski uvjeti to dozvoljavaju. Također, postoji i jedan broj vozača koji, možda zbog straha od eventualnog udesa, ne žele da voze svoj automobil tijekom snježnih padalina, ali bi ga koristili zimi kada je viša temperatura i suh kolnik. I oni zimu mogu da prođu sa ljetnim gumama, pod uvjetom da poštuju navedene odredbe pravilnika, piše B92.

Mnogi se žale na to da je kupovina zimskih guma dodatni udar na ionako istanjen proračun prosječnog vozača. Zaista, za one sa najnižim primanjima nije mala stvar izdvojiti odjednom 120-150 eura, koliko košta najjeftiniji set od 4 zimske gume. Ipak, treba imati u vidu da će vam, u ovisnosti od pređene zimske kilometraže, nove gume trajati više sezona, tako da se ovaj trošak realno raspoređuje na nekoliko godina. Osim toga, čak i kada biste se zimi vozili na postojećim ljetnim pneumaticima, i oni se habaju u tom razdoblju, pa ćete ranije morati da ih zamijenite nego u slučaju da zimi koristiti zimske. Još jedan trošak koji ne možete da izbjegnete je zamjena guma kod vulkanizera, uz plaćane cijene balansiranja (pod uvjetom da nemate i rezervni set felgi na kojima se već nalaze montirane zimske gume, i garažu ili podrum gdje možete da ih čuvate preko ljeta). Ipak, kada se sve sabere, gume predstavljaju relativno mali trošak kada se uzme u obzir da od njih u velikoj mjeri ovisi vaša i sigurnost vaše obitelji u vožnji tijekom zime.

Gume nisu jedini zimski problem

Polemike o kupovini i upotrebi zimskih guma često zasjene druge također važne teme kada je riječ o vožnji automobila zimi. Jer, da biste uopće pokrenuli automobil, potrebno je da imate ispravan akumulator koji vas neće izdati ni kada se temperature  zraka spuste daleko ispod nule. Baš kao što ni zimske gume ne kupujete pred svaku zimsku sezonu, i akumulator je stavka koju ćete morati da mijenjate na svakih nekoliko godina, pa ćete trošak od minimalno 35-40 eura, koliko koštaju jeftiniji akumulatori, “rasporediti” na duži period. Niske zimske temperature mogu biti kobne za starije akumulatore, a oni koji su zreli za zamjenu pokazat će to već pri prvim mrazevima, dužim verglanjem ili potpunim otkazivanjem. Generalno, trebalo bi da ste mirni ako je vaš akumulator još uvijek u garantnom roku (obično 2-3 godine), ali ako je stariji poželjno je prekontrolirati ga u servisu uoči zime i po potrebi zamijeniti. Ako automobil ne namjeravate da koristite u dužem razdoblju, izvadite akumulator i dopunite ga prije sljedeće upotrebe. U slučaju veoma dugog mirovanja, najbolje je akumulator dopunjavati jednom mjesečno.

Antifriz

Još jedna veoma bitna stavka koji treba da prekontrolirate na vašem automobilu uoči zime i pojave mrazeva, jeste rashladna tečnost. Ljeti vam je bilo dovoljno da letimično bacite pogled ispod haube i uvjerite se da je nivo ove tečnosti u prelivnom sudu između oznaka “min” i “max”, ali tijekom zime je od vitalne važnosti za motor vašeg automobila da antifriz djeluje i da se rashladna tečnost neće smrznuti čak ni na najnižim temperaturama koje mogu da zahvate naše podneblje. U principu, najbolje je da vam prilikom svakog redovnog malog servisa, koji se obavlja bar jednom godišnje, majstor provjeri svojstva rashladne tečnosti, ali ako na servisu niste bili duže od godinu dana, obvezno prekontrolirate kod majstora stanje antifriza uoči nastupajuće zime.

Brisači, tečnost za vjetrobransko staklo, “kederi”…

Jesen i zima su godišnja doba kada ćete zbog obilnijih padalina češće nego inače koristiti brisače. Zato je posebno važno da u ovom razdoblju istrošene metlice brisača obvezno zamijenite novim. Sa druge strane, zbog prljavijih kolnika u zimskim uvjetima, od novih brisača nećete imati mnogo koristi ako nemate odgovarajuću tečnost za pranje koja se neće zalediti u brizgaljkama na mrazu. Ne zaboravite da odmah nakon kupovine zimske tečnosti za stakla aktivirate uređaj za prskanje dovoljno dugo da sredstvo protiv smrzavanja prođe kroz čitavu instalaciju, do same prskalice. Niske temperature u kombinaciji sa snježnim padalinama ili visokom vlagom u zraku utječu na to da se male količine vode koje dospiju između okvira vrata i edera, ali i u bravu u vratima – smrznu, zbog čega ćete imati muku da otvorite vrata. Čak i ako vam to pođe za rukom primjenjujući silu, na taj način oštećujete keder. Da se to ne bi dešavalo, potrebno je uoči prvih mrazeva i snježnih padalina premazati ove gumene djelove sredstvom protiv mržnjenja, ili običnim glicerinom koji možete kupiti u svakoj apoteci.

Ulje

Na prvom mjestu, čuvajte se falsifikata – ima ih svuda i pritom su pakovanja toliko vjerno kopirana da ni iskusan trgovac ulja ne može da primijeti razliku. Kvalitet i odgovarajuće karakteristike ulja su naročito važni u zimskom razdoblju, prilikom jutarnjeg starta motora.

Nekoliko dodatnih savjeta

– Ukoliko vam se zaledi brava na automobilu, uzmite glicerin za kedere. Njim namažite gumene dijelove u okviru vrata i spriječite pojavu leda na tim mjestima.

– Ukoliko vam tijekom noći zalede stakla, najbolje je koristiti tečnost za pranje vjetrobranskog stakla, dok sa struganjem treba biti maksimalno oprezan.

– Bilo da vozite automobil sa dizelskim ili benzinskim motorom, tijekom zime je posebno važno da količina goriva u rezervoaru ne pada ispod 1/3.