Vozači u prekršaju: Dugovanja 23 milijuna KM, rekorder Trebinjac sa dugom za kazne od 51 640 KM

Dugovanja vozača zbog prekršaja u prometu u RS dostigla su cifru od 22,9 milijuna maraka, potvrđeno je u Agenciji za identifikacijske dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA). Prekršaji se uglavnom odnose na prekoračenje brzine, vožnju pod dejstvom alkohola, nevezivanje pojasa, te neposjednovanje (važeće) vozačke dozvole.
Neki od prekršaja zbog kojih su vozači u Republici Srpskoj dužni vrtoglavu cifru jesu i to što su vozili neregistrirano vozilo, nisu uključivali svjetla ili su se pak nepropisno parkirali. “Procenat naplativosti je oko 70 posto”, kažu u IDDEEA, te ističu da najveći pojedinačni dug po osnovu neplaćenih kazni za prometne prekršaje iznosi čak 51.640 KM, a riječ je o vozaču iz Trebinja.
Iskustva zaposlenih u trebinjskom CJB pokazuju da kazne ne plaćaju uglavnom višestruki povratnici u vršenju prometnih prekršaja. “Mehanizmi naplativosti nisu u nadležnosti policije. Policajci uočavaju i sankcioniraju počinjene prekršaje prekršajnim nalogom ili podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu”, pojašnjava Rajna Parežanin, glasnogovornica CJB Trebinje, te ističe da prinudnu naplatu vrši Porezna uprava RS.
Postoji više mehanizama da budu kažnjeni oni koji se, dok su za volanom, ogriješe o zakon – ili im bude onemogućeno registriranje automobila, odnosno produžavanje vozačke dozvole, ili se vrši prinudna naplata. Iz Porezne uprave RS pojašnjavaju da je zakonom propisano da, ukoliko netko kaznu ne plati na vrijeme, onda organ koji je izdao nalog, u ovom slučaju policija, taj nalog dostavlja Upravi za sprovođenje prinudne naplate.
Nakon toga poslodavac vozača bude obaviješten da prilikom isplate plaće obustavi zaplijenjeni iznos i uplati ga na račun za prinudnu naplatu. Ako dužnik ima primanja do tisuću maraka, prinudno mu bude oduzeta polovina plaće, a ako je primanje veće, “režu” mu se dvije trećine. Osim prinudne naplate i policija ima načine da sankcionira takve vozače.
Mirna Šoja, glasnogovornica MUP-a RS, ističe da problem naplate dugovanja po izdatim prekršajima nije problem MUP-a RS, već cijele RS, s obzirom na to da se taj novac uplaćuje na račun javnih prihoda RS.
“Ono što je nadležnost MUP-a RS jeste da u skladu sa zakonskim odredbama osobama koja imaju neplaćene prekršaje, to jest vode se u registru novčanih kazni, ne mogu biti izdati osobni dokumenti niti oni mogu da registriraju vozilo dok ne izmire svoja dugovanja”, pojašnjava Šoja.
Problem je, međutim, u tome što neki rekorderi po broju kazni u BiH uopće nemaju ni imovinu ni prihode, te voze neregistrirana ili tuđa vozila, a ne ustručavaju se ni da za upravljač sjednu bez dozvole.