Published On: Fri, Jun 30th, 2017

Vozači autobusa na posao došli u suknjama jer im je zabranjeno nositi šorceve

Kako kažu, zbog velikih vrućina i sparine, nisu više mogli izdržati rad u hlačama. Temperatura je ovih dana u Francuskoj porasla do 38 stupnjeva zbog čega vlasti ove zemlje stalno upozoravaju stanovnike da budu oprezni, ostanu u kući i ne izlaze na sunce tokom dana.

Uslijed vrućina, vozači autobusa zapadnog francuskog grada Nantes požalili su se kako njihove uniforme nisu prikladne za tako visoke temperature. Kako su kazali, zavide ženama koje mogu voziti autobus u suknjama.

“S obzirom da su suknje dozvoljene, a šorcevi ne, mi smo se odlučili doći na posao u suknjama”, rekao je jedan od vozača za lokalne novine Presse Ocean.

Predsjednik Sindikata vozača Gabriel Magner dodao je kako bi im u moderno doba trebalo biti dozvoljeno nošenje dužih šorceva. “Ovo je jedan vid diskriminacije. Ženski vozači mogu nositi suknje, a mi ne možemo šorceve. Po ovim vrućinama temperatura na mjestu vozača iza vjetrobranskog stakla doseže i do 50 stupnjeva, a nemamo klima uređaje u autobusima. To je nepodnošljivo, a naročito kada ste u uniformi”, rekao je Magner, prenosi Klix.ba.

Semitan je jedina kompanija u Francuskoj koja je prošle godine vozačima autobusa dozvolila da nose tanju uniformu ili ljetne hlače, ali nitko još ne dozvoljava vozačima da u šorcevima dođu na posao.