Volkswagen otvara deset tvornica

Najveći europski proizvođač automobila Volkswagen (Volkswagen) planira otvoriti deset tvornica narednih godina, od kojih sedam u Kini gdje kompanija planira proizvodnju i do 300.000 automobila godišnje.
Obzirom na tešku situaciju na tržištu automobila u Europi, gdje je broj novoregistriranih automobila pao za više od osam posto u 2012. godini, najveći svjetski proizvođači fokusiraju proizvodnju i marketing na brzorastuća tržišta poput Kine i Rusije, prenosi portal seebiz.
Prema podacima Bloomberga, u prva dva mjeseca ove godine isporuka automobila u Kini je pala tri posto u odnosu na godinu ranije.
Unatoč tome, proizvođači i dalje vjeruju u oporavak i daljnji rast kineske potražnje, budući da osim Volkswagena i General Motors (GM) planira otvoriti tvornicu kapaciteta 300.000 vozila godišnje. Ford je već otvorio novu tvornicu, čime je povećao ukupni kapacitet za trećinu, na 600.000 vozila godišnje.
Rusko tržište automobila bilježi slične trendove, a poslije izrazito visokih stopa rasta u posljednjih nekoliko godina dolazi do usporavanja potražnje.
Rusko tržište je izuzetno važno i za domaćeg proizvođača plastičnih automobilskih dijelova AD Plastik, koji ima dobru suradnju s francuskim proizvođačem Renoom.
Reno i Nisan su partneri najvećeg ruskog proizvođača automobila OAO AvtoVAZ, au 2012. su zajednički prodali 890.433 vozila.
Drugi i treći proizvođači Folksvagen i GM isporučili su 315.937, odnosno 288.308 vozila.
Ovako snažna tržišna pozicija jednog od najvažnijih kupaca AD Plastika, trebalo bi da se iu narednim godinama pozitivno reflektira na narudžbe tvrtke unatoč nešto slabijim prognozama rasta u ovoj godini.
Kako prenosi seebiz, potencijalno dobre vijesti za AD Plastik dolaze iz Srbije, gdje se pregovara o ukidanju carina na automobile proizvedene u Srbiji i izvezene u Rusiju.