Published On: Wed, Sep 20th, 2017

VOLE NAS I MISLE ZA NAS: Zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a pričao o Eronetu i BH Telekomu

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić susreo se danas, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država Hoytom Yeeom.

Novalić je upoznao Yeea o provođenju mjera iz Reformske agende koje su stalno u fokusu djelovanja Vlade FBiH. Obzirom da su, prema riječima federalnog premijera, ekonomski rast i povećanje broja zaposlenih rezultat do sada provedenih reformi, Federalna vlada će do kraja mandata nastojati provoditi ostale mjere iz Agende. Prioriteti budućeg djelovanja su utvrđivanje reformskih i socijalnih zakona, te podrška programima ekonomskog razvoja.

Razgovarano je i o izmjenama Zakona o trošarinama. Premijer Novalić je, govoreći o ovom zakonu, istaknuo da je to jedan od glavnih izvora financiranja velikih infrastrukturnih projekata. Obostrano je konstatirano da bi usvajanje ovog zakona bilo poticaj daljem ekonomskom napretku Bosne i Hercegovine.

Uz ekonomski rast, premijer Novalić je istaknuo da će Federalna vlada i dalje biti usmjerena na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Sugovornici su razgovarali i o dubinskoj analizi stanja (due diligence) u BH Telecomu i HT Eronetu. Ovom analizom bi bila procijenjena stvarna vrijednost ovih kompanija i određeni pravci koji bi trebale slijediti u daljem poslovanju./HMS/