Published On: Sri, kol 24th, 2016

Vojvodina je odlučila umrijeti: Na jedno rođeno dva su pobačaja

Nemamo točne podatke o broju abortusa, jer nema preciznu evidenciju i registraciju svakog prekida trudnoće koji se uradi.

Pretpostavljamo da se u Vojvodini na jedno rođeno dijete urade dva abortusa”, rekao je Vejnović za novosadski Dnevnik.

On je kazao i da se temelju formule koja uključuje broj žena u reproduktivnoj dobi, broja rođene djece i uporabe učinkovite kontracepcije, može izvesti zaključak da je svakako broj abortusa u Vojvodini i Srbiji, kao iu Bosni, Crnoj Gori i Makedoniji, među najvišima u Europi.

Prema njegovim riječima, glavni razlog za to je neupotreba učinkovite i suvremene kontracepcije zbog brojnih predrasuda koje postoje kod nas prema hormonskoj i intrauterinoj (spirala) kontracepciji koje se transgeneracijski prenose. “u europskim zemljama u kojima je seksualni odgoj dobro organiziran i gdje se zna da pilule i spirala imaju mnogo prednosti i čuvaju reproduktivno zdravlje, a ne ugrožavaju ga, broj pobačaja je najmanji.

Nažalost, kod nas se još uvijek sporo ide ka ovom cilju, mada se proteklih godina u Vojvodini izuzetno uspješno provodilo Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju u 70-ak srednjih škola “, naveo je Vejnović.

On je dodao da rizici prekida trudnoće nisu veliki kada se rade u legalnim i propisanim uvjetima, pa je zato od ključne važnosti da abortus bude zakonom dopušten, jer zabrana samo dovodi do ilegalnih, odnosno nesigurnih zahvata, koji stostruko povećavaju mogućnost komplikacija, uključuju i moguć smrtni ishod.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>