Published On: Uto, svi 21st, 2013

Vojvodina izglasala deklaraciju o zaštiti svojih ustavnih prava

Nakon višesatnog vatrenog sučeljavanja argumenata u Skupštini Vojvodine danas je usvojena Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine sa 75 glasom za i 21 protiv, javljaju mediji u Srbiji.
Samo spominjanje Deklaracije izazivala je burne reakcije u srbijanskoj, posebnice onoj desno okrenutoj javnosti jer su to tumačili kako prvi korak prema osamostaljivanju, a potom i odcjepljenju Vojvodine od Srbije.

– Čim podignemo glas i zatražimo poštivanje naših ustavnih i zakonskih prava, odmah se digne takva galama s ciljem da se ušutkamo… Ali, oni koji misle da će Vojvodina šutjeti, jako griješe – rekao je predsejdnik vojvođanske vlade, Bojan Pajtić. Zastupnici oporbenih stranaka u Skupštini Vojvodine, onih Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, koji su glasovali protiv deklaracije, predali su danas peticiju s 160.000 potpisa građana, sa zahtjevom da se raspišu izvanredni izbori u Vojvodini te da Pajtić podnese ostavku.
U deklaraciji se, između ostalog, konstatira “pojava višestruke povrede ustavnih načela i zakonskih regulative u odnosu na prava i nadležnosti organa i institucija u AP Vojvodini” te pozivaju organe i institucije Srbije neka “zajedno s pokrajinskom administracijom i predstavnicima lokalnih samouprava, uz jačanje međusobne suradnje, unaprijede razinu poštivanja propisanih procedura, kao i neospornih prava i obveza”.