Published On: Sri, svi 1st, 2013

Vojvođanski Hrvati: Ponovno smo isključeni iz dijaloga Hrvatska-Srbija

SUBOTICA – Vodstvo hrvatske manjine u Vojvodini i Srbiji pozdravilo je u utorak, u izjavi za Radio televiziju Vojvodine (RTV), obnavljanje dobrosusjedskih odnosa Srbije i Hrvatske,  ali je istodobno izrazilo ogorčenost što državnici dvije zemlje u taj proces ne uključuju predstavnike srpske i hrvatske manjine.
U povodu posjeta potpredsjednika srbijanske vlade Aleksandra Vučića Zagrebu ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i član Međudržavnoga povjerenstva Srbije i Hrvatske Tomislav Žigmanov je izjavio da su “Hrvati u Vojvodini bili pretužni što nisu bili ni na koji način uključeni u razgovore državnika njihove domicilne i matične zemlje”. On ističe da to “ponižava ali i šalje poruku da smo mi u srpsko-hrvatskim odnosima ponovno nebitna činjenica”.
I za predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Petra Kuntića je neshvatljivo kako nitko od predstavnika vojvođanskih Hrvata nije bio uključen u pripremu posjeta Vučića Zagrebu, kako je to ranije bila praksa.
Ipak, on drži da svaki kontakt, susret i razgovor predstavnika Hrvatske i Srbije pozitivno djeluje na smanjivanje animoziteta prema hrvatskoj manjini u Srbiji, u kojoj oni spadaju u skupinu zajednica spram kojih postoji visoka etnička distanca većinskog naroda.
Kao rezultat posljednjega susreta državnika Srbije i Hrvatske Kuntić očekuje konačno rješavanje desetogodišnjega problema tiskanja udžbenika za učenike hrvatskih odjela u Vojvodini.
S druge strane, Žigmanov ocjenjuje da je pitanje udžbenika, koje se jedino, vezano uz manjinska pitanja, spominje u novinskim izvješćima sa sastanaka u Zagrebu, “vrh ledenoga brijega“ problema vojvođanskih Hrvata.
“Imamo problema s razmjernom zastupljenošću u državnim strukturama, nismo sudionici donošenja odluka ni na kojoj razini odlučivanja, imamo manju količinu novca za očuvanje kulture i identiteta uopće, postoje i slučajevi diskriminacije, itd. Drugim riječima, Hrvati u Vojvodini imaju daleko veći broj problema nego što spomenuto u razgovorima u Zagrebu”, zaključio je Žigmanov.
Aleksandar Vučić u ponedjeljak je boravio u Zagrebu gdje je tijekom cjelodnevnoga posjeta razgovarao s predsjednikom države i vlade, kao i ministricom vanjskih poslova RH.
Hina