Published On: Wed, Jul 5th, 2017

VOJSKA NA GRANICI: Evo što se to događa između Austrije i Italije

Zbog sve većeg pristizanja migranata u Italiju, Austrija je objavila da će “vrlo brzo” poslati vojnike na granični prijelaz da bi zaustavila ulazak migranata u zemlju. No, Italija je uskoro oštro odgovorila na ovu najavu, pozivajući austrijskog veleposlanika.

Podsjetimo, austrijski ministar obrane Hans Peter Doskozil izjavio je za austrijske novine da su četiri oklopljena osobna transportera Pandur poslana na granični prijelaz Brenner te da je 750 vojnika stavljeno u stanje pripravnosti. Dodao je da će slanje vojske na granicu biti “nužno ako se pristizanje migranata u Italij (preko Mediterana) ne zaustavi”.

Talijansko ministarstvo uskoro je priopćilo da je pozvalo austrijskog veleposlanika Renea Pollitzera zbog “nakon izjave austrijske vlade o slanju vojske na prijelaz Brenner”.

Alpski prijevoj Brenner dijeli sjeverni Tirol, koji se nalazi u Austriji, i južni Tirol koji se nalazi u Italiji. Iako Austrija ima granične kontrole s Mađarskom i Slovenijom, na drugim svojim granicama pridržava se Schengenskog sporazuma o otvorenim granicama unutar Europske unije, javlja BBC.

U Italiju je od početka godine stiglo gotovo 85.000 migranata i izbjeglica iz Libije, što je prema podacima UNHCR-a 20% više nego u isto doba prošle godine. Krijumčari ljudi iskorištavaju kaos i bezvlašće u Libiji u kojoj i dalje ne postoji jedinstvena i funkcionalna vlada, a najkraća ruta od ove zemlje do Italije duga je samo 460 km.

Iako je izrazila neslaganje s austrijskim potezom, Italija i sama već neko vrijeme upozorava da je trenutni opseg pristizanja izbjeglica neodrživ te da bi mogla biti primorana zatvoriti svoje luke i zaplijeniti brodove humanitarnih organizacija za spašavanje migranata na moru.

Novi akcijski plan Europske komisije za pomoć Italiji i Libiji

Europska komisija je predstavila je novi akcijski plan kojim bi trebala pomoći Italiji nositi se s migrantskom krizom. Plan, koji bi trebali odobriti ministri zemalja članica, uključuje: 46 milijuna eura pomoći Libiji za jačanje graničnih kontrola i suzbijanje krijumčarskih bandi, 35 milijuna eura Italiji za učinkovitije procesiranje migranata i deportaciju onih kojima nije odobren azil te energičniju suradnju sa zemljama subsaharske Afrike, poput Malija i Nigera, iz kojih ili kroz koje migranti dolaze na putu za Europu.

Planu su se usprotivile humanitarne organizacije poput Amnesty Internationala. “Prebacivanje još više odgovornosti za potragu i spašavanje (migranata) na libijsku obalnu stražu je neodgovorno i neučinkovito te dovodi do još više smrti na moru”, poručio je AI.

U Europu je od početka godine preko Mediterana ukupno ušla 101.000 migranata. 2247 migranata ove je godine umrlo pri pokušaja prelaska Sredozemnog mora.

Janšin SDS: I Slovenija treba uvesti kontrolu granice, u pitanju je opstanak države

Najjača slovenska oporbena stranka također je zatražila da vlada donese mjere pojačane kontrole na granici s Italijom kako bi spriječila mogući veći val migranata, a po uzoru na Austriju.

“Vladi koju je i migracijska kriza 2015. godine dočekala sasvim nepripremljenu preporučujemo da odmah poduzme sve potrebno da se na granici s Italijom uspostavi kontrola i pojačaju aktivnosti za sprječavanje velikog povećanja ilegalnih migracija”, navela je u izjavi Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše.

Ta je stranka 2015., vladi premijera Mire Cerara predlagala postavljanje žičanih zapreka na granici s Hrvatskom kako bi se zaustavio tadašnji masovni migracijski val tzv. balkanskom rutom, što je Cerar nakon nekoliko mjeseci i proveo, ali uz ocjenu oporbe da je reagirao prekasno.

“Austrija najavljuje da će uskoro uspostaviti stroži nadzor na granici s Italijom na Brenneru i sprema se svoje granice štititi vojskom. S obzirom na to i na povećani migracijski tok u Italiju smatramo da odmah treba uvesti kontrole na granici s Italijom”, navodi se u izjavi.

Dodaje se da je stranka već danas poslala u parlamentarnu proceduru poseban zakonski prijedlog. “Radi se o temeljnom sigurnosnom pitanju  i pitanju opstanka države”, poručuje Janšina stranka./Hina/HMS/