Published On: Fri, Dec 13th, 2013

VODILI BI NACIONALNI POKRET A NE MOGU LIVNO: Zbog jednog drveta pilaju cijelu šumu

Glavni odbor HDZ-a 1990 odlučio je da ta stranka ide samostalno u buduće političke procese i da je više ne obavezuje koalicijski sporazum sa HDZ-om BiH. Raskid je obrazložen činjenicom kako je HDZ BiH raskinuo koaliciju s HDZ-om 1990 smjenom Vlade u Županiji herceg-bosanskoj.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž rekao je kako je raskidom koalicije u toj županiji sporazum s HDZ-om BiH poništen u cijelosti. Odgovarajući na pitanje znači li to kako će HDZ 1990 izaći iz vlasti na svim razinama u kojima sudjeluje, Raguž je rekao kako ta stranka i dalje ostaje dio vlasti, jer ima odgovornost prema biračima, ali i ukupnoj situaciji u BiH, te nema pravo povlačiti potez koji će značiti ulazak u još dublju krizu.

“Mi ćemo nastaviti djelovati kao odgovorna stranka, a isto tako svi relevantni pokazatelji daju nam za pravo kazati kako je naša pozicija ojačala”, rekao je Raguž.

Kada je riječ ustavnim promjenama i provedbi odluke “Sejdić-Finci”, Raguž je potvrdio kako HDZ 1990 ne odustaje od djelovanja radi rješavanja hrvatskog pitanja i popravljanja njegove pozicije, dodajući kako to pitanje treba odvojiti od personalnih i međustranačkih odnosa.

Raguž je naveo kako će se upravo zbog toga pokušati spasiti Hrvatski narodni sabor (HNS) koji treba postati svenarodni okvir koji će poštivati sve snage koje dolaze iz hrvatskog korpusa, a ne prostor u kojem će neko manipulirati i “odrubljivati glavu kadrovima `devedesetke` kao što se dogodilo u Županiji herceg-bosanskoj”.

“Zbog ukupne situacije u BiH, HNS mora postati nadstranačko tijelo, sve dok se političko stanje ne stabilizuje i hrvatska pozicija ne izjednači s druga dva naroda. Mi ne odustajemo od tih načela”, naveo je Raguž.

Predsjednik Glavnog odbora HDZ-a 1990 Nediljko Rimac rekao je kako ono što se događalo u njegovoj županiji pokazuje da je sporazum raskinuo HDZ BiH.
Sjednica Glavnog odbora HDZ-a 1990 održana je u Eko selu Grabovica na Buškom blatu kod Tomislavgrada.

R.I. / Dnevnik.ba