Published On: Uto, svi 21st, 2013

VODIČ ZA RATIŠTE: Životariš u Bosni, dosadno ti je i želiš na džihad u Siriju. Evo kako!

SARAJEVO – U Siriji je poginuo još jedan državljanin BiH čiji identitet nije objavljen, ali je u selefijskim redovima poginuli poznat kao Abduldžafar.
Na sirijsko ratište otišla su 52 državljanina BiH, pripadnika selefijskog pokreta, a tamo su uglavnom pristupili jedinici En-Nusra koju američka administarcija označava kao terorističku organizaciju povezanu s Al Qaidom.
Federalna televizija prenosi da se dobrovoljci za sudjelovanje u ratu u Siriji okupljaju u turskom gradu Antakiji, a potom organizirano odlaze do turska-sirijske granice.
Njihova sljedeća stanica je mjesto Džilveozu u blizini sirijske granice. U zemlju ilegalno ulaze na prijelazu Bab el-Hava, a potom se okupljaju u mjestu Sarmad u Siriji, gdje se izvodi i vjerska obuka za sljedbenike Slobodne sirijske vojske.
Ovom su uhodanom rutom u Siriju otišla i 52 državljanina BiH.
Prema obavještajnim podacima, Muaz Šabić, zenički selefija koji je poginuo u sukobima u Siriji, te Bajro Ikanović i Enver Lilić na sirijsko ratište otišli su uz logističku i financijsku pomoć Nusreta Imamovića, vođe selefijske zajednice u Gornjoj Maoči.
Prema istim izvorima, Imamović je Ikanoviću preko posrednika iz Zavidovića uručio 3.000 KM, a Šabiću je novac osobno dao u Gornjoj Maoči.
U džihad u Siriju na Imamovićev inicijativu otišli su i Senad Hasanović i Armen Dželko iz Hadžića, Haris Sivac i Muhamed Džerahović iz Zenice, Bećir Hodžić iz Visokog, Mevludin Cicvara iz Viteza, Jasmin Keserović iz Zavidovića, Elvedin Memić iz Sarajeva, Mirzet Mahmutović iz Srebrenika .
U Siriju su spremni bili da odu i Jasmin Čović i Edin Alijev iz Hadžića. Posrednik za odlazak u Siriju, prema istim izvorima, bio je i Mostarac – Dževad Gološ.
Dok je o Imamoviću, manje-više sve poznato, o Gološu u javnosti nije bilo mnogo informacija.
Ovaj sirijski student, koji je jedno vrijeme bio angažiran u Islamskoj zajednici u BiH, osnivač je fondacije Darul-Kur `an, ali je zbog sukoba s vodstvom Islamske zajednice u Mostaru izbačen.
Uz posredovanje Gološa u Siriju je otišao Fikret Hadžić iz Kaknja, koji je tamo boravio od kolovoza prošle do veljače ove godine. Hadžić je tijekom rata bio pripadnik odreda El mudžahid. Tijekom 2012.godine u Siriji je boravio i Kenan Bijedić iz Visokog, također bivši pripadnik odreda El mudžahid.
Gološ je za FTV rekao da neke od spomenutih osoba poznaje, ali je negirao da ima ikakve veze s odlascima državljana BiH u Siriju.
Ipak, prema obavještajnim podacima pod Gološevim utjecajem su u kolovozu prošle godine u Siriju otišli i Vildan Ključo iz Livna, nekadašnji štićenik Golos zaklade Darul-Kur `an, te Nermin Spahić iz Kaknja i Aldin Alibašić iz Sarajeva.