Published On: Sun, Dec 15th, 2013

Vođa vehabija iz Orahovice vrbuje ratnike za Siriju

Mjesna zajednica Orahovica, kojoj pripada naselje Gornja Mahala u blizini Zenice, pod lupom je policijskih agencija i istražnih organa zbog Senada Čolakovića i Senada Ćurića, koji vrbuju mladiće za odlazak na ratište u Siriji.

Kako je za Avaz potvrđeno iz Tužilaštva BiH, ova institucija zajedno s policijskim i sigurnosnim agencijama BiH, kao i Udarnom grupom za borbu protiv terorizma, prati i analizira sve aktivnosti u BiH i šire koje se mogu dovesti u vezu s terorizmom.

“Zbog povjerljivosti rada agencija za provođenje zakona, ne možemo davati više detalja ili komentara”, kaže Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH.

Kako saznaje Avaz, Čolaković je vođa grupe od dvadesetak vehabija koji su se stacionirali na “vrhu Orahovice”, gdje su izgradili vlastiti džemat. Prije tri godine, uoči dženaze jednom mještaninu i otvaranja nove džamije, došlo je do odvajanja Čolakovićeve grupe, da bi potom počeli graditi mesdžid.

Zanimljivo je da Čolakovićeva grupa predstavlja Islamsku zajednicu u BiH kao “one koji uvode novotarije u čistu vjeru”, vrbujući neuke, uglavnom mlade, da im pristupe. Također, iz policijskih izvora neslužbeno se saznaje da je čak devet osoba posredovanjem Čolakovića otišlo na ratište u Siriji.

Drugi vehabijski aktivist koji se spominje u vezi s odlaskom mladića iz okolice Zenice u Siriju jest izvjesni Senad Ćurić. Njega su mještani Gornje Gračanice opisali kao “vehabiju s ruksakom”, jer više sela obilazi s parfemima i drugom robom, koju prodaje. Pri tome vrbuje mladiće za odlazak na strana ratišta.

“On je nagovorio pokojnog Vernesa Vehabovića i njegovog prijatelja Sejdina Omerdića da s njim krenu u Siriju, ali se ispostavilo da je on samo “otpremio” kombi s pet mladića i tri ženske osobe preko Srbije i Turske u Siriju”, kazali su u Roševićima, rodnom selu poginulog Vehabovića.

Ono što je sigurno jest da se predavanja na kojima se vrbuju dobrovoljci za Siriju održavaju u samom gradu Zenici, nerijetko i u javnim dvoranama zeničkih hotela.

“Najveća zajednica vehabija na području Zenice trenutno se petkom okuplja na lokalnom putu između sela Gradišće i Stranjani, gdje su nedaleko od napuštene crkve sagradili novi mesdžid”, kaže sugovornik iz sigurnosnih struktura.

Do sada je lokalna policija izlazila na teren po prijavama Islamske zajednice u BiH, ali nije bilo nikakve reakcije zbog okupljanja uglavnom u nelegalno sagrađenim objektima.

Novac za vrbovanje mladića za odlazak u Siriju, kako se saznaje iz sigurnosnih agencija, Čolakoviću je donio osnivač vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči Nusret Imamović, koji sada vodi vehabijsku zajednicu u Dubnici kod Kalesije.

“Nije tajna kojim kanalima ide novac, a pitanje je dana kada će se sve otkriti. Morate znati da u Siriju idu mahom ljudi s financijskim problemima”, kaže izvor.

U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) kazali su da, shodno obavezama koje proizlaze iz Akcijskog plana i Strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma, rade sve što je u njihovoj nadležnosti.

” U suradnji s Tužiteljstvom BiH poduzimamo sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti u pogledu saznanja o odlascima bh. državljana na ratišta u inozemstvu”, kaže Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA-e.

dnevno.ba