Published On: Uto, pro 15th, 2020

VOĐA HRVATSKOG STUDENTSKOG POLITOLOŠKOG FORUMA: Antisuverenistički dvojac Komšić i Džaferović ne može braniti BiH

Martin Mikulić, koji je predsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma (HSPF) kaže u izjavi za Bild.ba da je otkazivanje sastanka Lavrovu pokazatelj licemjerja Džaferovića i Komšića.

Komšić je, smatra Mikulić, utjelovljenje rušenja ustavno-pravnog poretka BiH.

– Prije svega, Komšić kao utjelovljenje rušenja ustavno-pravnog poretka BiH i kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma nikako ne može biti vjerodostojan kada tvrdi da brani taj isti ustavni okvir. Njegova tvrdnja bi se mogla smatrati plauzibilnom jedino kada bi istog trenutka dao ostavku upravo iz razloga zbog kojeg je otkazao sastanak s ruskim ministrom vanjskih poslova Lavrovom, a to je poštivanje ustavnih temelja BiH – rekao je Mikulić u izjavi za Bild.ba.

Komšić je nedosljedan jer, dodaje Mikulić, sam nije dao ostavku.

– Time bi pokazao dosljednost i mogao bi se shvatiti ozbiljno, međutim on to nije uradio, stoga se njegov čin može shvaćati jedino kao duboko licemjeran i nekonzistentan čin – dodao je Mikulić.

Džaferović je, podsjeća Mikulić, podrivao suverenitet BiH.

– S druge strane, Džaferović je uistinu nešto kredibilniji govoriti o poštivanju bh. ustavno-pravnog okvira i njenih institucija. Međutim, i on je ne tako davno imao neslavnu epizodu kada je direktno podrivao suverenitet BiH, pri čemu je izravno doprinosio mogućoj eskalaciji sigurnosne krize u BiH na štetu svih građana – kazao je.

Podsjetio je da su Džaferoviću pakistanski interesi ispred onih države BiH.

– Naime, Džaferović je odbio surađivati s tadašnjim ministrom sigurnosti BiH Radončićem koji je migrantsku krizu pokušao riješiti legalnim deportacijama, kao i svaka normalna i suverena država. Tom odlukom je Džaferović vrlo jasno izabrao interese Pakistana umjesto interesa svih građana BiH, s obzirom na to da mu, izgleda, 9.500 nelegitimiranih pakistanskih migranata nisu predstavljali nikakav problem – kazao je Mikulić.

Sve u svemu, dodaje predsjednik HSPF-a, “bošnjački antisuverenistički i antibh. dvojac iz Predsjedništva BiH je ovime samo još jednom pokazao svoju neozbiljnost, nedosljednost i licemjerje”.

Podsjetio je i kako je zastava BiH, a koju su problematizirali Komšić i Džaferović, zapravo nametnuta.

– Jednostavno, ne možete desetljećima kršiti temeljno Ustavno načelo ili sudjelovati u eskalaciji sigurnosne krize na štetu BiH i svih njenih građana, a potom se predstavljati braniteljem državnih interesa prilikom protokolarnog propusta, odnosno zbog zastave koja je, na kraju krajeva, nametnuta – zaključio je Mikulić.

Podsjetimo, u ponedjeljak navečer su se u Istočnom Sarajevu sastali čelnici HDZ BiH i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik sa Sergejom Lavrovim, ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije.

U utorak se s njim trebao sastati i ostatak Predsjedništva BiH, ali su Komšić i Džaferović otkazali sastanak jer na sastanku u ponedjeljak nigdje nije bilo istaknute zastave BiH, koja, podsjetimo, nije ustavna kategorija nego je svojevremeno nametnuta od strane OHR-a.

Bild.ba | I.C.