Published On: Čet, ruj 12th, 2019

Vođa Al- Qaeda pozvao na napade na zapadne, izraelske i ruske vojne mete

Zavahiri je  bio hirurg u Egiptu, a na čelo Al-Qaede je došao nakon što su američki specijalci ubili Osamu bin Ladena u Abotabadu u Pakistanu 2011. godine.

Vjeruje se da se on krije negdje u pograničnoj regiji između Pakistana i Afganistana, podsjeća The Washington Post.

“Ako želite da džihad isključivo bude fokusiran na vojne mete, američka vojska je prisutna u cijelom svijetu, od istoka do zapada. Vaše zemlje su preplavljene američkim vojnim bazama i u njima se nalaze kafiri koji šire zlo”, rekao je on u 33-minutom video koji je napravila producentska kuća as-Sahab Media Foundation, koja je u vlasništvu organizacije.

Također je kritizota militante čija se gledišta promjene kada završe u zatvoru.

“Isto kao što oni planiraju i udružuju snage protiv nas svugdje po svijetu tako i mi moramo njih proganjati, ali ćemo mi birati vrijeme i mjesto. Budite kreativni i inovativni u svojim metodama”, kazao je on.

U posljednjih nekoliko godina Al-Qaeda se bavila potkopavanjem konkurencije svojih glavnih protivnika, ISIL-a.

ISIL je dobio na moći kada je zauzeo velike dijelove Iraka i Sirije 2014. godine, proglasivši kalifat i uspostavljajući baze u više zemalja Bliskog istoka i na sjeveru Afrike.

Izvještaj UN-a navodi da “neposredna globalna prijetnja koju predstavlja al-Qaeda nije jasna”, ali upozorava da bi se neki potencijalni pripadnici ISIL-a mogli okrenuti starijoj organizaciji, prenosi Klix.ba

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare