Published On: Sub, sij 12th, 2013

Vllasi: Kosovo ne stanuje u Srbiji

Za Srbiju je bolje shvatiti realnost da Kosovo od 1999. “ne stanuje u Srbiji”, kaže Azem Vllasi, savjetnik Vlade Kosova za vanjsku politiku za “Politiku”.
On smatra da je “Srbija u dubokoj protivrječnosti sa samom sobom”. “U svom Ustavu drži Kosovo kao južnu pokrajinu, a ovamo razgovara u Bruxellesu sa predsatvnicima Kosova. Da li u Bruxellesu razgovarati s predstavnicima Vojvodine? Ne. (Srbija) Određuje granične prijelaze, a zna se da su granični prijelazi između država, kako god da ih Srbija zove “, kaže on.
Prema njegovim riječima, “u platformi (državnog vrha Srbije) se nudi rješenje za Kosovo, ali se nigdje ne kaže da treba pitati Albance da li se oni slažu s tim”.
Srbija i Kosovo, rekao je on, “trebaju surađivati na bazi reciprociteta … da se nađu rješenja za etnička, ljudska prava za Albance na jugu Srbije, odnosno u Preševskoj dolini, i (za) Srbe na Kosovu”.
“Srbija hoće da Srbi na Kosovu imaju što veća prava, (a) mi smo zainteresirani da Albanci u Preševskoj dolini imaju što veća praca. Nitko od službene vlasti s Kosova ne huška Albance tamo (u Preševskoj dolini) da ne priznaju državu Srbiju, dok istodobno vlasti Srbije stalno podržavaju Srbe s Kosova da ne priznaju državu Kosovo “, rekao je Vlasi, uz opasku da o Preševskoj dolini govori kao o” samo zemljopisnom pojmu “.
Upitan o tome zašto zamjera rukovodstvu Srbije što utvrđuje kakvo treba biti Kosovo, dok on, Vlasi, traži pritisak Bruxellesa na Srbiju da Kosovo izbaci iz Ustava, kaže da “Kosovo ne može figurira u Ustavu Srbije poslije svega što se desilo, niti Srbija ima pravo pretenduje da je Kosovo dio Srbije “.
“Ono čega nema u realnosti ne može pisati ni u Ustavu”, rekao je Vlasi.
Na pitanje lista o tome što je želio poručiti državnom vrhu Srbije kada ga je upozorio da “budu li tamo (u Preševu) nasrtali na Albance, oni su nasrnuli na sve nas Albance”, Vllasi je rekao da “ne može Srbija da se zaštitnički ponaša prema Srbima na Kosovu, a mi da se pravimo da nas nije briga što se događa u Preševskoj dolini “.
Tamo, u Preševskoj dolini, “državni vrh (Srbije) prijeti da će silom skinuti jedno spomen-obilježje albanskim žrtvama koje su pale u sukobu s jednim režimom za koji se zna što je sve radio Albancima … tlačio i terorizirao Albance … sveteći im se jer je 1999. izgubio Kosovo “.
O spomeniku poginulim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, studenog postavljenom u Preševu, Vlasi kaže da je “u pravnoj nadležnosti lokalne vlasti, a ne države” Srbije koja traži da se spomenik ukloni.
On je negirao da na Kosovu ima napada na Srbe rekavši da je to “ogoljena laž.
“Vi u Beogradu mislite da Srbi ne smiju prošetaju na Kosovu jer će ih Albanci pojesti žive. Ljudi se kreću, nema međunacionalnih sukoba, nema nasrtanja na Srbe”, kaže Vlasi.
On “ne isključuje mogućnost pojedinačnih ekscesa” ali, kako kaže, “sve ih je manje”.