Published On: Čet, ruj 10th, 2015

VLAST U FBIH Samo ulazak SBB-a u vlast jamči stabilnost i provedbu reformi

Korist od ulaska SBB-a u vladajuću koaliciju bila bi uspostava stabilnih vlada u većini županija
Već mjesecima neuspješno traju pokušaji SDA da u parlamentarnoj većini osigura odgovarajuću zamjenu za Demokratsku frontu koja je očito bila loš izbor za partnera najveće bošnjačke stranke prilikom uspostave vlasti. Nadmudrivanja s DF-om oko imenovanja federalne Vlade trajala su skoro pola godine nakon izbora, a onda tek kada je ušao u Vladu, DF je najavio povlačenje, piše Večernji list.
Izgubljeno je još pola godine, a pri isteku prve četvrtine mandata aktualne vlasti SDA još nema rješenje za stabilnu parlamentarnu većinu. Nestabilnost se postupno prenosi i na državnu razinu iako se stvara privid da u Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH stvari funkcioniraju “normalno”. No, da nije tomu tako, pokazuje broj zakona i drugih važnih odluka koje (ni)su usvojene od formiranja aktualne parlamentarne većine.
Kristalno je jasno da jedino stabilno i dugoročno rješenje za funkcionalnu vlast na federalnoj, a posljedično i na državnoj razini predstavlja ulazak Saveza za bolju budućnost (SBB) u obje vlade. Sa svoja četiri zastupnika u Zastupničkom i jednim izaslanikom u Domu naroda, SBB je na državnoj razini sasvim dostojna zamjena za DF. Još značajniji bi bio ulazak SBB-a u federalnu vlast gdje SDA i HDZ sa svojim 41 zastupnikom trenutačno nemaju minimalnu parlamentarnu većinu od 50 zastupnika. SDA je proteklih tjedana pokušao navući taj broj pregovorima s tri manje probošnjačke stranke.
Teoretski, četiri zastupnika BPS-a, tri Stranke za BiH i dva A-SDA, mogli bi donijeti tijesnu većinu bloku SDA-HDZ, ali apetiti nekih od ovih stranaka su toliki da se konačni dogovor čini nemogućim. S druge strane, SBB u donjem domu entitetskog Parlamenta ima 16 zastupnika i njihov ulazak u parlamentarnu većinu omogućio bi Vladi komfornu provedbu strateških reformi. Ukupno 57 zastupnika SDA, HDZ-a i SBB-a mogli bi Federaciji donijeti političku stabilnost kakve nije bilo posljednjih desetak godina. Dodatna korist od ulaska SBB-a u vladajuću koaliciju bila bi uspostava stabilnih vlada u većini županija, što je također važan argument za ozbiljne pregovore s Fahrudinom Radončićem.
Jedina prepreka ovakvom raspletu su narušeni politički, a čini se čak više osobni odnosi čelnika dvije najveće narodnjačke bošnjačke stranke. No, i tu je napravljen određeni napredak, a doznaje se kako bi uskoro za pregovarački stol mogla sjesti visoka izaslanstva SDA i SBB-a. Ovom susretu prethodit će već dogovoreni sastanak predstavnika SDA i HDZ-a BiH 12. rujna u Mostaru. Rezultat svih ovih aktivnosti mogla bi biti nova parlamentarna većina prije kraja godine.


guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare