VLASNICI BMW-a GLEDALI KAKO SE NEKAD “BOLJE VOZILO”: Izložene fiće iz jugoslavenskih i europskih zemalja

Oko stotinu vlasnika automobila fića iz Srbije, država bivše Jugoslavije i pojedinih europskih zemalja izložilo je danas svoje oldtimere u Velikom parku u Kragujevcu, u okviru održavanja 11. “Fića festa”.

Ovogodišnji “Fića fest” posvećen je obilježavanju 60 godina od početka proizvodnje najpopularnijeg vozila nekadašnje Jugoslavije, koji se pod markom zastava 750, a po uzoru na talijanski fiat 600 proizvodio u pogonima kragujevačke Fabrike automobila.

Proizvodnja tog vozila “nacionalne klase” počela je 18. listpada 1955, tada u pogonima Zavoda “Crvena zastava”, gdje je za punih 30 godina sa montažnih traka sišlo 923.487 automobila.

Na ovogodišnjem skupu ljubitelja fića, nostalgičara, ali i građana koji vole mit – očuvanja i njegovanja “Zastavinih” proizvoda, izloženi su modeli u standardnoj, kabriolet i sportskoj varijanti.

Predsjednik kragujevačkog Udruženja ljubitelja fića Slavoljub Bataveljić izjavio je Tanjugu da su pored fića, od kojih je najstarija proizvedena 1964. godine, izloženi i drugi oldtimeri iz “Zastavina” programa, poput “1.300”, “850” i drugi.

“Posjet je iznad očekivanja. Došli su ljubitelji fića iz zemalja bivše Jugoslavije, ali i iz Švicarske, Njemačke, a očekujemo da će u tijeku dana doći i iz Italije”, rekao je Bataveljić.

On je naveo da će svima njima biti uručene medalje i zahvalnice jer, kako je objasnio, svatko tko je sačuvao fiću ima pravo na priznanje.

“Svatko je dao sebe u očuvanje i njegovanje fiće, a cijena izloženih modela je različita. Cijena fića koje su godište 1964. i 1966. iznosi između 6.000 i 7.000 eura”, naveo je Bataveljić.

Među sudionicima festivala je i Vladimir Poljak iz Zagreba, vlasnik najstarijeg izloženog fiće, koji je rekao da klub ljubitelja fića u tom gradu ima 18 članova, a da je on prvi put u Kragujevcu, gdje mu je, kako je naglasio, jako lijepo.

“Fića me poslužio, a ima tek 51 godinu”, rekao je Poljak i kroz osmijeh dodao da on i fića zajedno imaju 111 godina.

Firsad Silvan iz Nove Gorice u Sloveniji je, također, prvi put u Kragujevcu.
Naglašavajući da u Sloveniji postoje dva fića kluba, Silvan kaže da je njegov oldtimer, kojim ide na festivale, proizveden 1967. godine, a školjka 1974, jer je, kakao je dodao, prethodnu slupao.

Ovogodišnji fića fest, koji traje dva dana, počeo je jučer tribinom na kojoj su nekadašnji i dugogodišnji direktor “Zastave” Radoljub Micić i predsjednik općine Kragujevac Kamenko Sretenović govorili o razvoju Fabrike automobila.

Fiće će u Velikom parku su bile izložene do 17 sati, kada će prodefilirati kroz spomen parka Šumarice.