Utorak, 16 srpnja, 2024

VLASNICI BMW-a GLEDALI KAKO SE NEKAD “BOLJE VOZILO”: Izložene fiće iz jugoslavenskih i europskih zemalja

Must Read

Oko stotinu vlasnika automobila fića iz Srbije, država bivše Jugoslavije i pojedinih europskih zemalja izložilo je danas svoje oldtimere u Velikom parku u Kragujevcu, u okviru održavanja 11. “Fića festa”.

Ovogodišnji “Fića fest” posvećen je obilježavanju 60 godina od početka proizvodnje najpopularnijeg vozila nekadašnje Jugoslavije, koji se pod markom zastava 750, a po uzoru na talijanski fiat 600 proizvodio u pogonima kragujevačke Fabrike automobila.

Proizvodnja tog vozila “nacionalne klase” počela je 18. listpada 1955, tada u pogonima Zavoda “Crvena zastava”, gdje je za punih 30 godina sa montažnih traka sišlo 923.487 automobila.

Na ovogodišnjem skupu ljubitelja fića, nostalgičara, ali i građana koji vole mit – očuvanja i njegovanja “Zastavinih” proizvoda, izloženi su modeli u standardnoj, kabriolet i sportskoj varijanti.

Predsjednik kragujevačkog Udruženja ljubitelja fića Slavoljub Bataveljić izjavio je Tanjugu da su pored fića, od kojih je najstarija proizvedena 1964. godine, izloženi i drugi oldtimeri iz “Zastavina” programa, poput “1.300”, “850” i drugi.

“Posjet je iznad očekivanja. Došli su ljubitelji fića iz zemalja bivše Jugoslavije, ali i iz Švicarske, Njemačke, a očekujemo da će u tijeku dana doći i iz Italije”, rekao je Bataveljić.

On je naveo da će svima njima biti uručene medalje i zahvalnice jer, kako je objasnio, svatko tko je sačuvao fiću ima pravo na priznanje.

“Svatko je dao sebe u očuvanje i njegovanje fiće, a cijena izloženih modela je različita. Cijena fića koje su godište 1964. i 1966. iznosi između 6.000 i 7.000 eura”, naveo je Bataveljić.

Među sudionicima festivala je i Vladimir Poljak iz Zagreba, vlasnik najstarijeg izloženog fiće, koji je rekao da klub ljubitelja fića u tom gradu ima 18 članova, a da je on prvi put u Kragujevcu, gdje mu je, kako je naglasio, jako lijepo.

“Fića me poslužio, a ima tek 51 godinu”, rekao je Poljak i kroz osmijeh dodao da on i fića zajedno imaju 111 godina.

Firsad Silvan iz Nove Gorice u Sloveniji je, također, prvi put u Kragujevcu.
Naglašavajući da u Sloveniji postoje dva fića kluba, Silvan kaže da je njegov oldtimer, kojim ide na festivale, proizveden 1967. godine, a školjka 1974, jer je, kakao je dodao, prethodnu slupao.

Ovogodišnji fića fest, koji traje dva dana, počeo je jučer tribinom na kojoj su nekadašnji i dugogodišnji direktor “Zastave” Radoljub Micić i predsjednik općine Kragujevac Kamenko Sretenović govorili o razvoju Fabrike automobila.

Fiće će u Velikom parku su bile izložene do 17 sati, kada će prodefilirati kroz spomen parka Šumarice.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nova “navodna” vijest iz Pariza

Inače prva verzija naslova na Index.hr bila je ovo: Do jutra možda bude da je u slučajnoj šetnji okrznut čuvar...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -