VLAJKI: SDA će pokušati zaustaviti imenovanje sudaca Ustavnog suda

MOSTAR –  Oktroirani potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić, te nelegitmni predstavnik Srba u Federaciji, jedna vrsta federalnog Vjakija izjavio je da SDA pokušava blokirati izbor sudaca Ustavnog suda FBiH i stavi taj sud pod političku kontrolu kako ne bi došlo do rekonstrukcije federalne Vlade, prenose agencije.
– Očekujem da će nastaviti blokirati i pokušavaju onemogućiti izbor bilo kojeg drugog kvalificiranog kandidata, jer očigledno da nije interes da bilo tko bude izabran – rekao je Pudarić.
Kao dokaz za to, Pudarić je pokazao novinarima u Mostaru dokument kadrovske komisije SDA iz veljače prošle godine kojim se daje suglasnost na izbor kandidata Izmira Hadžiavdića za suca Ustavnog suda FBiH iz reda bošnjačkog naroda.
– To je razlog zbog kojeg ja nisam mogao dati suglasnost za tog kandidata. Oni su na taj način diskvalifikovali Hadžiavdića. Stranački organi SDA trebao bi se žizmaknuž iz ovog procesa i dopuste predsjedniku i potpredsjednicima FBiH da se dogovore – rekao je Pudarić, odgovarajući na optužbe iz SDA da on godinu dana blokira izbor sudaca.
Pudarić je naveo da je u javnosti stvorena zabuna da su on i potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo predložili listu kandidata za suce Ustavnog suda.
– Radi se o tome da je Kebo uskratio potporu Hadžiavdić i predložio Šahbaza Džihanovića. Ja sam u toj komunikaciji potpredsjednicima FBiH Živku Budimiru i Kebi poslao obavijest da bih bio spreman prihvatiti kandidate Dragicu Dragičević, Šahbaza Džihanovića i Mladena Srdića, ukoliko ih Budimir predloži – objasnio je Pudarić.
Na pitanje kako je sada prihvatio Dragičevićevim kao kandidata, kada se nije slagao ni s tim prijedlogom, Pudarić je naveo da on apriori nije odbijao nijednog kandidata, ali da se rukovodio kriterijima da trebaju biti predloženi kandidati koji su najbolje ocijenjeni od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, a Dragičeviću to nije bila.
Međutim, dodao je, Budimir mu je prije dva mjeseca dao svoje razloge i argumente zbog kojih on ne bi mogao podržati kandidata iz reda hrvatskog naroda koji je bio bolje rangiran.
– Da bismo završili ovaj proces, ja sam uvažio te argumente i prihvatio Dragičevićevim – dodao je Pudarić.
On je rekao i da je moguće da cijeli proces bude odugovlačeno do izbora 2014. goidne.
– Siguran sam da će Budimir svjestan svoje odgovornosti i prava donijeti odluku koja neće ovo pretvoriti u jednu vrstu južnoameričke ili turske sapunice – rekao je Pudarić.
Ustavni sud FBiH bio je zbog svoje nepopunjenosti jedna od glavnih prepreka na koju računa SDA kada je u pitanju blokada rekonstrukcije federalne Vlade.
SDA je u Domu naroda pokrenuo vitalni nacionalni interes u vezi s izglasavanjem nepovjerenja Vladi FBiH.
Inicijativa za izglasavanje nepovjerenja federalnoj Vladi biće upućena Ustavnom sudu Federacije BiH, jer je jučer na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH većina delegata iz reda bošnjačkog naroda glasovalo protiv smjene Vlade FBiH.
Ustavni sud Federacije BiH, prema Ustavu, sačinjava devetero sudaca, a trenutno u sazivu ima pet aktivnih članova.
Da bi se donijela bilo koja odluka mora postojati konsenzus.

more recommended stories