Published On: Sub, ožu. 4th, 2017

Vladina istraga ustanovila je kako se u kanalizaciji nekadašnjeg katoličkog sirotišta u Irskoj nalaze ostaci beba

Ostatci trupala beba, od novorođenčadi do trogodišnjaka, otkrivena su u kanalizaciji kuće u Irskoj u kojoj je Crkva nekoć vodila utočište za neudane majke, objavila je u petak vlada.

Vladino izvješće o istrazi pokrenutoj 2014. potkrijepilo je tvrdnje povjesničara da u kući, u neoznačenim grobovima, leže ostatci trupala oko 800 beba. “Značajna količina ljudskih ostataka pronađena je u istraženim podzemnim komorama”, stoji u izvješću.

Neoznačeno groblje

Analiza radioaktivnim ugljikom pokazala je da ostatci potječu iz vremena od 1925. do 1961., kada su kuću vodile irske redovnice. Istraga je pokrenuta pošto je lokalni povjesničar ukazao na dokaze da se u kući nalazi neoznačeno groblje na kojem leže posmrtni ostatci gotovo 800 beba umrlih od 1925. do 1961. Istraživači su sumnjali kako su te bebe umirale uglavnom od bolesti, deformacija i preranog rođenja.

Neudane majke i njihova djeca smatrala su se mrljom na slici Irske kao pobožne katoličke nacije. Bili su i problem za njihove očeve, posebno za moćnike poput svećenika i bogatih, oženjenih muškaraca. Istražitelji koji još uvijek istražuju tretman djece kažu kako još uvijek pokušavaju identificirati “tko je odgovoran za zbrinjavanje posmrtnih ostataka na ovaj način”, javlja AP.

Primali su neudane žene kako bi rodile

Ovaj su dom vodile Bon Secours sestre, red katoličkih časni. Primale su neudane žene kako bi rodile. Žene su se tada odvajale od njihove djece, koje su ostajale u domu dok nisu usvojene. Ovo otkriće potvrđuje sumnje da su djeca koja su umrla pokapana u neoznačenim grobovima, što je bila uobičajena praksa u takvim katoličkim dovoima koji su imali visoku smrtnost u ranom 20. stoljeću u Irskoj, piše Guardian.

Vladina povjerenica za djecu Katherine Zappone kazala je kako je otkriće “tužno i uznemirujuće” i obećala je da će obitelji djece biti konzultirani radi odgovarajućeg ukopa i drugih spomenika prenosi Telegram.hr

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer