Published On: Sri, sij 7th, 2015

Vladika Grigorije: Volja dolazi od riječi voljeti, a mržnja od mrznuti

U Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu jutros je služena Božićna liturgija u čast najradosnijeg pravoslavnog praznika rođenja Isusa Krista.

Božićnu liturgiju služio je episkop Zahumsko-hercegovački i primorski vladika Grigorije, u prisustvu brojnih vjernika i svećenstva Srpske pravoslavne crkve.

Nakon vjerskog dijela liturgije, vladika Grigorije obratio se vjernicima, šaljući prigodnu poruku povodom Božića.

On je istaknuo – da bi bila dobra volja u drugima oko nas, moramo se prvo izboriti da dobra volja bude u nama. A volja, kazao je, dolazi od riječi voljeti. Stoga ako ne voliš, ne možeš ni imati dobru volju.

– Zato je naš zadatak i glavna borba u tome da volimo, čak i one koji nas ne vole. U tome je tajna ovog praznika, tajna ljubavi i mira Božijeg, tajna pobjede. Svakoga onoga tko u sebi pobijedi zlo, on će biti sposoban da i u drugima pobjeđuje zlo. Zato danas na ovaj čudesni kršćanski praznik trebamo najprije u našim srcima očistiti svaku zlovolju, neljubav i mržnju. Jer, i mržnja dolazi od riječi mrznuti. Pa kakvo bi trebalo biti naše srce ako mrzimo? Onda je ono smrznuto. A nema valjda ništa ljepše od toplog srca čovječijeg – kazao je on.

Grigorije podsjeća da je najtoplije srce Božije došlo na ovaj svijet i učinilo jednu pećinu u gradu Betlehemu srcem svijeta kako bi i ostali svoja srca ogrijali. Ističe da to najbolje znaju djeca, jer su njihova srca uvijek ogrijana i zato su ona uvijek najsretnija na Božićno jutro.

– Zato se trebamo sjetiti našeg srca kada smo bili djeca, kada smo svakome opraštali i kada nikoga nismo gledali sa zlobom ni sa mržnjom. Nadamo se da će mir u ovom gradu obasjati ne samo našu zemlju, već cijeli svijet. To je naš cilj i naša želja – poručio je vladika Grigorije.

U konačnici je pozvao vjernike da danas sve što su spremili za praznik Božića podijele sa svojim susjedima, ma koje vjere da su, podvukavši da su svi ljudi Božiji i djeca Božija.

U završnom dijelu liturgije pročitana je Božićna poslanica patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja./Fena/