Published On: Pon, sij 6th, 2014

Vladika Grigorije: Mlade ljude treba jednostavno voljeti

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije izjavio je da je crkvu najlakše ojačati preko mladih koji su otvoreno opredijeljeni za život i ljubav, a da međusobna otuđenost vodi i otuđenosti od Boga.

On je naglasio da mlade ljude treba jednostavno voljeti, a to znači da im nikada i nipošto ne treba ukidati njihovu slobodu.

“Ništa im ne nametati, niti oduzimati što je dobro, nego pokušati njihovu otvorenost za ljubav i život napojiti ljubavlju i životom”, rekao je vladika Grigorije za “Blic”.

Govoreći o utjecaju politike na vjerske poglavare, Grigorije je rekao da ne vidi da je netko od vjerskih poglavara Srpske pravoslavne crkve pod utjecajem politike, osim, kako je naveo, ako se njegov respekt prema instituciji predsjednika Republike Srpske i osobnosti ne tumači na taj način.

“Ali, čini mi se da takav respekt imaju i svi vjerski poglavari Srpske pravoslavne crkve u BiH”, poručio je vladika zahumsko–hercegovački.

On je naglasio kako političarima zamjera samo jednu stvar, koja nije nimalo bezazlena, a to je ”stranačka ostrašćenost”.

“Nerijetko misle da ukoliko netko uvažava jednog političara, po automatizmu ne poštuje drugog. To je najveća predrasuda na političkoj sceni kod nas”, poručio je vladika Grigorije.

On je ocijenio dobrom i korisnom preporuku Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske upućenu onima koji žele uložiti u izgradnju novih hramova da taj novac preusmjere na vrtiće, škole, bolnice i humanitarne organizacije.