Published On: Fri, Jun 9th, 2017

Vlade RS i Srbije zajednički obilježavaju Bitku na Sutjesci

U nedjelju 11.lipnja, odbori vlada Republike Srpske (RS) i Srbije za njegovanje tradicija osloboditeljskih ratova zajednički će obilježiti 74 godine od Bitke na Sutjesci.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a, koji je i predsjednik Odbora Vlade RS-a za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova danas je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da je ta bitka u jugoslavenskoj historiografiji bila poznata pod imenom Peta neprijateljska ofenziva, koja je vođena pod kodnim imenom “Schwarz” ( “Crno”) s ciljem da Sile osovine unište Narodnooslobodilački pokret (NOP) i ovladaju zaleđem Jadrana.

“Neprijatelj je tada angažirao 120.000 vojnika, oko 300 zrakoplova, te dodatne snage protiv 21.000 partizana, kod kojih je bilo 3.000 ranjenika.

Partizani su, uz velike gubitke, gdje je svaki treći borac poginuo na Sutjesci, zahvaljujući disciplini, motivaciji u postizanju cilja, slobode, probili obruč i izvukli se iz okruženja.

To je po opsegu najtragičnija bitka u Drugom svjetskom ratu na prostoru bivše Joslavije “rekao je Savanović.

Na Tjentiše će biti položeni vijenci na središnjem spomeniku narodnim herojima, a nakon obraćanja dužnosnika predviđen je prigodan kulturno-umjetnički program.