Published On: Fri, Nov 22nd, 2013

Vladar internetskog podzemlja: Strašna tajna ‘običnog momka iz susjedstva’

Nakon što je prošlog mjeseca uhićen jedan od kraljeva internetskog podzemlja Ross Ulbricht, 29-godišnji ‘obični momak iz susjedstva’, njegova obitelj i prijatelji ostali su šokirani te i dalje tvrde da je riječ o nekoj pogrešci i da je uhićena kriva osoba. On je osumnjičen za vođenje najveće internetske stranice za prodaju droge i oružja te bi, ako ga sud proglasi krivim, ostatak života mogao provesti iza rešetaka.

Nakon njegovog uhićenja zbog vođenja Silk Roada, neke informacije na internetu govorile su kako je Ulbricht naručio ubojstvo jedne osobe koja je htjela objaviti informacije o korisnicima ove stranice, a na Business Insideru otkrili su nove detalje vezane uz ovaj slučaj. Naime, Ross Ulbricht, na mreži poznat i kao Dread Pirate Roberts navodno je organizirao ubojstvo čak šest osoba te je zato unajmio osobu trenutno poznatu samo po nadimku ‘redandwhite’ kojoj je platio pola milijuna dolara u internetskoj valuti Bitcoins.

Ulbricht je od plaćenog ubojice tražio ‘vizualne dokaze’ da su ova ubojstva izvršena kako bi platio cjelokupnu svotu. Iako je te dokaze dobio, trenutno nema niti jednog dokaza da su ta ubojstva zaista izvršena. Istraga i prikupljanje dokaza oko Ulbrichta traju i dalje, no mediji sve više vjeruju kako ga je ‘redandwhite’ prevario, odnosno da mu je uzeo novac, ali srećom nije nikoga ubio.

Sigurnosni stručnjak Brian Krebs kaže da se iza imena ‘redandwhite’ krije ili prikriveni policajac koji je pratio Ulbrichta ili, što je vjerojatnije, jedan od online prevaranata koji mu je pokupio novac. Bit će zanimljivo pratiti suđenje Ulbrichtu za kojeg svi koji ga znaju tvrde da je nevin, no koji je, čini se, godina skrivao mračne tajne te je, osim što je vodio najveću stranicu za prodaju droge, naručio čak šest ubojstava.

On je nedavno tražio puštanje uz jamčevinu od milijun dolara, no sudac je taj njegov zahtjev odbio.