Published On: Uto, pro 31st, 2013

Vlada u FBiH traži ograničavanje plaća u javnim poduzećima

MOSTAR -Vlada Federacije BiH zatražila je u ponedjeljak dostavljanje informacije o plaćama svih njezinih predstavnika u javnim poduzećima, upravama i agencijama u kojima nema većinski udjel te preispitivanje propisa po kojima se isplaćuju enormno visoke plaće dužnosnika koje su šokirale BiH i regiju.

U priopćenju dostavljenom nakon sjednice, Vlada Federacije BiH je, reagirajući na objavu podataka Porezne uprave FBiH o enormno visokim plaćama u javnom sektoru, zaključila da od uprava i predstavnika državnog kapitala u poduzećima u kojima nema većinsko vlasništvo zatraži informaciju o visinama plaća i na osnovi kojih propisa se one isplaćuju.

Formirana je i radna skupina koja ima zadaću predložiti izmjene zakona o plaćama u gospodarskim društvima kako bi se ograničile plaće u brojnim agencijama i poduzećima u kojima ovaj entitet nema većinski udjel.

Po priopćenju dostavljenom medijima vlada je zaključila i da su se sva javna poduzeća u njezinu većinskom vlasništvu pridržavala zakonskih odredbi pri ograničenju isplate plaća.

Mediji su prošli tjedan objavili da direktori poduzeća u suvlasništvu Federacije BiH, vladinih agencija, javnih ustanova, razvojne banke, dekani i sveučilišni profesori imaju deset puta veća primanja od prosjeka u tome bosanskohercegovačkom entitetu.

Hina