Published On: Sub, lis 24th, 2015

Vlada traži zainteresirane za traženje nafte u FBiH

nafta

Stipe Buljan, tajnik Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, rekao je da će predložiti Vladi FBiH da uskoro bude raspisan javni poziv za izražavanje zanimanja za istraživanje nafte i plina na području FBiH, piše Dnevni avaz.

Na ovakvu odluku predstavnici Ministarstva energije odlučili su se nakon što je prije mjesec naftni gigant ”Shell” obavijestio Vladu da odustaje od provedbe Memoranduma o razumijevanju potpisanog još 2011. godine.

Tim dokumentom bilo je predviđeno istraživanje potencijalnih nalazišta nafte i prirodnog plina na masivu Dinarida, koji se kroz BiH proteže od Bihaća do istočnog dijela Hercegovine.

Iz ”Shella” su tada najavili da su u istraživanje spremni uložiti 700 milijuna dolara, ali su se nakon tri godine povukli iz projekta.

Premijer FBiH Fadil Novalić obrazlažući odlazak ”Shella” je rekao da je konzorcij INA-MOL zainteresiran za uključivanje u istraživanje mogućih nalazišta nafte i plina. Buljan tvrdi kako o tome ne zna ništa.

”Ja znam da se radi punom parom da se raspiše javni poziv za sve tvrtke koje su zainteresirane za istraživanje nafte u Federaciji. Hoće li se javiti INA-MOL ili netko drugi, ne znam. Poziv će biti raspisan, pa neka se onda javi tko hoće”, rekao je Buljan.

S druge strane, Ante Aralica, direktor sarajevske “Holdine”, članice grupacije INA-MOL, nije želio ni potvrditi ni demantirati izjavu Novalića da je ova tvrtka zainteresirana za istraživanje nafte u FBiH.

”Ne možemo dati nikakvu službenu izjavu o tome”, bio je kratak odgovor Aralice.

Prema nekim procjenama Zavoda za geologiju FBiH, područje Dinarida moglo bi skrivati zalihe od oko milijardu barela nafte, što je po tržišnoj cijeni od 54 dolara po barelu bogatstvo od 54 milijarde dolara. No, za početak istraživanja bilo bi nužno uložiti oko 300 do 400 milijuna dolara.

(Fena)

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare