Published On: Čet, sij 28th, 2021

Vlada SŽ: Zahtijevamo da VMBiH preuzme odgovornost upravljanja migrantskom krizom

Vlada Sarajevske županije zahtijeva da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i nadležne državne institucije preuzmu odgovornost cjelovitog upravljanja migrantskom krizom uz puno uvažavanje nadležnosti i mišljenja nižih nivoa vlasti.
 
Vlada SŽ danas je na sjednici donijela niz zaključaka u vezi migrantske krize te ih uputilo zastupnicima da ih usvoje danas na sjednici Skupštine.
 
Zahtijevaju da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i nadležne državne institucije preuzmu odgovornost cjelovitog upravljanja migrantskom krizom uz puno uvažavanje nadležnosti i mišljenja nižih nivoa vlasti te da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine hitno, a najkasnije do 28. veljače, donesu odluku o ukupnoj podnošljivoj kvoti broja migranata u Bosni i Hercegovini i ukupnoj podnošljivoj kvoti broja migranata unutar kampova u Bosni i Hercegovini.
 
Također traže da Vijeće ministara BiH donese odluku o ravnomjernoj raspoređenosti migrantskih kampova na cijeloj teritoriji BiH, vodeći računa o logističkim, sigurnosnim i svim drugim aspektima i aktualiziranju pitanja na relevantnim adresama u Europskoj uniji u smislu strateškog upravljanja migracijama.
 
Vlada SŽ zahtijeva da nadležni organi pojačaju nadzor i kontrolu dijela granice Bosne i Hercegovine na kojoj je, prema dosadašnjim podacima, izvršen prelazak najvećeg broja ilegalnih migranata te da se pitanje smještaja migranata riješi planski, formiranjem kampova neposredno uz granicu prelaska, kako bi se mogao primijeniti mehanizam readmisije.
 
Apeliraju na institucije Bosne i Hercegovine da se aktivnije uključe u smanjenje pritiska na Bosnu i Hercegovinu po pitanju priliva broja migranata te da će SŽ, uključujući općine i lokalne zajednice, nastaviti u okviru svojih ovlasti da pružaju zdravstvenu, humanitarnu i sigurnosnu zaštitu migranata ali i prvenstveno građana Sarajevske županije.
 
– Kanton Sarajevo neće i ne može preuzeti odgovornost i rizik upravljanja migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini jer za to nema ni ustavne ni zakonske nadležnosti, te iz tih razloga, a u cilju zaštite svojih građana, pozivamo institucije BiH da u skladu sa svojim nadležnostima provode aktivnosti u cilju upravljanja migrantskom krizom u BiH – poručili su iz Vlade.
 
Poručuju da Sarajevska županija odbija uspostavljanje novih migrantskih kampova na području Sarajevske županije te tvrde da bez odlaganja treba poduzeti odgovarajuće mjere i uputiti inicijative prema Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine, IOM-u, te instancama na državnom nivou na osnovu kojih bi se spriječilo dalje nekontrolirano prebacivanje, prijem i smještaj migranata u prihvatne centre na području Kantona Sarajevo.
 
Zadužili su Ministarstvo unutrašnjih poslova Sarajevske županije da u suradnji s Upravom policije pripremi skup mjera za hitno kadrovsko i materijalno-tehničko jačanje Uprave policije, u cilju što efikasnijeg izvršenja poslova i zadataka vezanih za migrantsku krizu te da u suradnji s Upravom policije izvrši analizu provodivosti ili eventualna poboljšanja Zakona o prekršajima, Zakona o azilu i Zakona o strancima.
 
Vlada je naložila Ministarstvu pravde Sarajevske županije da u suradnji s Županijskom upravom za inspekcijske poslove i Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Sarajevske županije, izvrši analizu propisa iz djelokruga rada inspekcijskih organa, te pokrene izmjene propisa koji reguliraju oblast rada inspekcijskih organa u cilju iznalaženja procedura za efikasnu kontrolu smještaja i prijavljivanja ilegalnih migranata u registriranim i neregistriranim objektima za te namjene.