Published On: Sat, Nov 2nd, 2013

Vlada Srbije priznala prava Bošnjaka na obrazovanje na bosanskom jeziku

Vlada Srbije je, na jučerašnjoj sjednici usvojila zaključak o prihvaćanju Izvještaja sa prijedlogom mjera za ostvarivanje prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku u Republici Srbiji, priopćilo je zastupničko tijelo Bošnjaka koji žive u Srbiji Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), prenosi Anadolu Agency.

 BNV ukazuje da ono što je najvažnije , u zaključku Vlade Srbije je da se obrazovanje na bosanskom jeziku na predškolskom , osnovnom i srednjem obrazovnom nivou , proširuje i na visokoškolske ustanove .

” Vlada i Ministartsvo prosvjete će u suradnji s visokoškolskim ustanovama i Povjerenstvom za akreditaciju , obezbjediti otvaranje odgovarajućih studijskih grupa na bosanskom jeziku ” , ističe BNV i ocjenjuje da se donošenjem ovog zaključka doprinosi povećanju zakonitosti rada , pravnoj sigurnosti , pravičnosti sustava , poštovanju ljudskih i prava nacionalnih manjina , te , posebno , eliminiranju određenih negativnih pojava koje se u procesu ostvarivanja obrazovno – vaspitnog rada za pripadnike bošnjačke nacionalne manjine na svom materinjem jeziku dešavaju u pojedinim jedinicama lokalne samouprave .

Ovakva odluka srbijanske vlade , kako se navodi , utjecati će proizvoljno tumačenja zakonskih i podzakonskih akata od strane pojedinaca , kao i održavanju , daljnjem razvoju i unapređenju stabilnih međunacionalnih odnosa u Republici Srbiji .

Ministar u Vladi Srbije i lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin na čiji je prijedlog ovakva zaključak donesen izjavio je da ” Prijedlogom mjera za ostvarivanje prava Bošnjaka na obrazovanje na materinjem jeziku vlada Srbije vraća povjerenje Bošnjaka u državu ” .

” Usvajanjem Izvješća s prijedlogom mjera za ostvarivanje prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku , Vlada Srbije poslala je jasnu poruku svim svojim građanima , a posebno Bošnjacima , da će obezbjediti njihovo socijalno uključivanje posebno u oblasti obrazovanja , u skladu s Ustavom , Zakonom o osnovama sustava obrazovanja i odgoja , drugim zakonima u oblasti obrazovanja , kao i međunarodno prihvaćenim standardima ” , izjavio je Sulejman Ugljanin koji je u Vladi Srbije kao ministar bez portfelja zadužen za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja .

Povodom usvajanja Izvještaja koji se dodnosi na cijelu teritoriju Srbije Ugljanin je dodao da ” ovim dokumentom Vlada Srbije otklanja sve nedoumice u pogledu ostvarivanja prava Bošnjaka na obrazovno – odgojni rad na njihovom maternjem bosanskom jeziku na cijelom području Srbije ” .

” Ovakve odluke Vlade Srbije vraćaju povjerenje Bošnjaka u državu i njene institucije i ispunjavaju europske standarde u ostvarivanju prava manjina ” , izjavio je ministar Ugljanin , na čiju inicijativu je Ministarstvo prosvjete , znanosti i tehnološkog razvoja i predložilo Vladi usvajanje Izvješća .

Anadolija