Published On: Thu, Aug 6th, 2015

Vlada Srbije Hrvatskoj uputila prosvjednu notu zbog ustaštva u Kninu

VLADA Srbije uputit će službenom Zagrebu oštru prosvjednu notu u pisanoj formi zbog proustaških provokacija na jučerašnjem obilježavanju 20. godišnjice Oluje, doznaje srpski javni servis RTS.
Prosvjedna nota bit će upućena prvenstveno zbog događanja u Kninu, gdje je masa na koncertu Marka Perkovića Thompsona urlala “Ubij Srbina”. Također, Thompson je na koncertu publiku pozdravio ustaškim pozdravom “Za dom spremni”, zbog čega mu prijeti prijava i od strane hrvatske policije.
U Kninu su se također pjevale i ustaške pjesme, poput poznate koljačke budnice “Jasenovac i Gradiška stara”, a moglo se čuti i skandiranje “Mi Hrvati ne pijemo vina, pijemo krv četnika iz Knina”. RTS također ističe da su se proustaške parole mogle čuti i u Rijeci, gdje je intendant HNK Oliver Frljić organizirao tribinu na kojoj je pet žena različitih nacionalnosti iznijelo svoje ratne traume iz Oluje.
Prosvjedna nota koju će Vlada Srbije službeno uputiti u Banske dvore može se shvatiti i kao odgovor na oštru diplomatsku notu koje je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova na čelu s Vesnom Pusić danas uputilo Bosi Prodanović, otpravnici poslova veleposlanstva Republike Srbije u RH. Njoj je usmenim putem prenesen zahtjev da srpska vlada što prije sankcionira one koji su pred veleposlanstvo RH u Beogradu jučer palili hrvatsku zastavu.
Za paljenje zastave je, podsjećamo, odgovoran za sada i dalje neosuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, koji je pred veleposlanstvo u Ulici kneza Miloša u Beogradu poveo svoje pristalice iz Srpske radikalne stranke. Osim što je zapalio hrvatsku zastavu, Šešelj je retorikom kakvu je koristio još devedesetih godina pozivao na mržnju prema Hrvatima.