Published On: Čet, pro 2nd, 2021

Vlada se sjetila obitelji s djecom i usvojila Zakon o materijalnoj podršci

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici usvojila Zakon o materijalnoj podršci obiteljima s djecom, kazao je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Ovaj Zakon ima za cilj uspostaviti socijalno pravičniji i fiskalno održiv sustav zaštite obitelji s djecom, ukinuti postojeću diskriminaciju prema djeci po osnovu življenja, izjednačiti općenito prava djece u FBiH, te ublažiti posljedice siromaštva obiteljima u podizanju, odgoju i zbrinjavaju djece.

Zakon utvrđuje osnovna materijalna prava podrške s djecom, što podrazumijeva, dječji dodatak i novčanu pomoć nezaposlenih porodilja i definira postupak ostvarivanja i financiranja ovih prava.

“Osnova za obračun ovih osnovnih prava kalkulirala bi se prema prosječnoj neto plaći u FBiH koja je ostvarena u prethodnoj kalendarskoj godini. Pravo na dječji dohodak ostvarivala bi djeca do navršene 18. godine života, ukoliko prihodi po članu domaćinstva ne prelazi 20% prosječne plaće, uz uvjet da isti nisu na trošak proračuna korisnici smještaja u hraniteljskoj obitelji ili ustanovi socijalne zaštite. S druge strane novčanu pomoć porodilje koje nisu u radnom odnosu mogu ostvariti ostvaruju ukoliko su na evidenciji nadležne službe za zapošljavanje ili su na redovnom školovanju, a ispunjavaju uvjeta vezane za prihodovni cenzus. Naknada u tom slučaju je 30% prosječne neto plaće a isplaćivat će se 12 mjeseci iz kantonalnog proračuna,” rečeno je iz ministarstva.

Prava na naknadu plaće porodilja u radnom odnosu, za vrijeme odsustva s posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta, vršit će se u skladu s propisima iz oblasti socijalne i dječje zaštite, do početka primjene ovog Zakona, a nakon toga, u skladu s propisima iz oblasti zdravstvenog osiguranja.

Obitelj predstavlja osnovu stabilnog i zdravog društva, zbog čega je bitno graditi dostojanstvo obitelji, prvenstveno kroz materijalnu i emocionalnu sigurnost, kazao je ministar.

“Prijedlog Zakona ima i socijalnu i ekonomsku komponentu, jer predstavlja i ulaganje u ljudske resurse, posebno u situaciji sve manjeg rađanja djece i odlaska mladih obitelji u inozemstvo“, istaknuo je  Drljača, te naglasio kako “materijalna podrška obitelji predstavlja i jedan od segmenata pronatalitetne politike, u šta on, kao i Ministarstvo ulažu velike napore.“

Važno je naglasiti da se Zakonom, pored značajnih  financijskih benefita,  predviđa i godišnje obilježavanje “Dječje nedjelje” u prvom tjednu listopada.

Za realizaciju svih ovih prava prema podacima iz 2021. godine, treba izdvojiti na godišnjoj razini 65.000.000,00 KM, za 72.995 djece korisnika osnovnog dječjeg dodatka i 10.349 djece korisnika uvećanog dječjeg dodatka.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Nemere ba Vlada usvojiti zakon, samo mere usvojiti njegov prijedlog…e ba..