Published On: Wed, May 27th, 2020

Vlada RS će sutra tužiti guvernera Središnje banke BIH zbog blokade sredstava MMF-a

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik najavio je da će Vlada Republike Srpske (RS) već sutra donijeti odluku da tuži guvernera Središnje banke Bosne i Hercegovine, jer nisu raspoređene sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

“Želim obavijestiti javnost da je Republici Srpskoj već stigla na naplatu prva rata kamata na osnovu odobrenog kredita, a ta sredstva još nismo dobili. Zato će Vlada već sutra donijeti odluku da tuži guvernera Središnje banke koji osporava realizaciju”, ustvrdio je Dodik danas u izjavi novinarima u Foči, prenijela je Fena.

Kazao je da će SNSD podržati sve aktivnosti u Vijeću ministara BiH kako bi se odobrila sredstava da se lokalni izbori održe.

“Čim ta odluka dođe od ovlaštenih predlagača, naši članovi Vijeća ministara će tu odluku podržati, ali je očigledno da nema suglasnosti, kao što nema suglasnosti ni oko ove famozne priče u vezi s raspodjelom sredstava MMF-a, koja već pravi značajne probleme”, kazao je on nakon sjednice Izvršnog odbora SNSD-a s načelnicima iz Izborne jedince devet.

Kazao je i da je njegova stranka spremna za izbore i da nemaju nijedan problem za njihovo održavanje, te da je sve do, kako je ustvrdio, “nelegitimno izabranog Središnjeg izbornog povjerenstva BiH”.

“Zastoji nisu do SNSD-a nego do nelegalnog, nelegitimnog izbora Središnjeg izbornog povjerenstva i ukoliko to povjerenstvo ostane, onda to pretendira da izbori budu nelegalni”, dodao je lider SNSD-a./HMS/