Published On: Čet, srp 29th, 2021

Vlada RS-a odlučila: Neće primjenjivati Inzkov zakon, žestoko će kažnjavati nazivanje entiteta genocidnim

Vlada Republike Srpske je na danas održanoj sjednici utvrdila Mišljenje na Prijedlog zakona o dopuni Kaznenog zakonika Republike Srpske, po hitnom postupku.

“Vlada Republike Srpske smatra da je Prijedlog zakona o dopuni Kaznenog zakona Republike Srpske, usuglašen s Ustavom, pravnim sustavom Republike Srpske i Pravilima za izradu zakona i drugih propisa Republike Srpske te da se može uputiti u daljnju proceduru”, navodi se u priopćenju Biroa za odnose s javnošću Vlade RS-a.

U priopćenju se navodi da je Vlada Republike Srpske danas utvrdila i Mišljenje na Prijedlog zakona o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, po hitnom postupku.

“Vlada Republike Srpske smatra da je Prijedlog zakona o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika, kojom se donosi Zakon o dopuni Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, usuglašen s Ustavom, pravnim sustavom Republike Srpske i Pravilima za izradu zakona i drugih propisa RS-a te da se on može uputiti u daljnju proceduru”, istaknuto je u priopćenju.

Podsjetimo, u petak će biti održana sjednica Narodne skupštine RS-a, iza zatvorenih vrata, na kojoj je planirano usvajanje ovih zakonskih rješenja.

Zakon o dopuni Kaznenog zakona Republike Srpske, koji su lideri parlamentarnih stranaka u RS-u dogovorili na sastanku u ponedjeljak, glasi:

  • Tko javno izloži poruzi, prijeziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

  • Ako je djelo iz stava 1. ovog člana izvršeno na način da se Republika Srpska označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

  • Ako je djelo iz stava 2. ovog člana izvršila službena ili odgovorna osoba ili osoba u institucijama vlasti ili organu koji se financira iz javnog proračuna, kaznit će se kaznom zatvora od dvije do deset godina.

  • Ako su djela iz st. od 1. do 3. ovog člana izvršena u namjeri promjene ustavnog uređenja Republike Srpske, njene teritorijalne cjelovitosti ili neovisnosti, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od tri do 15 godina.

Izmjene Zakona o dopuni kaznenog zakona Republike Srpske definirala je radna grupa NSRS-a te ih uputila Vladi na davanje mišljenja. Ovi akti će se sutra naći na sjednici NSRS-a.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x