Published On: Čet, kol 9th, 2018

Vlada RH: Torcidašima u Srbiji nitko ne krši prava

DRUGI osnovni sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana za 13 navijača splitskog Hajduka pod sumnjom da su u četvrtak, na benzinskoj crpki kod Beograda, počinili kaznena djela ugrožavanje sigurnosti i teške krađe. Pritvor im je određen zbog opasnosti od bijega.

Osumnjičeni su hrvatski državljani, pripadnici Torcide, O.S., L.S., D.A., M.D., B.R., D.D., P.D., M.T., K.M., G.D., Š.A., N.J. i M.S, objavljeno je u priopćenju Tužiteljstva koje je dostavljeno agenciji Tanjug, a inicijali su zabilježeni tako da je na prvom mjestu inicijal prezimena pa imena, kao što je u Srbiji praksa.

Podsjetimo, ovi navijači su u petak tijekom noći bili oslobođeni u prekršajnom postupku za kršenje Zakona o javnom redu i miru, ali su kasnije ipak zadržani zbog sumnje da su izvršili kazneno djelo. Njihov slučaj preuzelo je tužiteljstvo.

Navijačima po srpskom zakonu prijeti kazna od jedne do osam godina zatvora, no priznanjem si mogu ublažiti kaznu. Nije poznato što će učiniti.

Još 14 torcidaša, zbog dokazane krađe iz trgovine na benzinskoj crpki u Vrčinu, već izdržava prekršajnu kaznu od 15 dana u zatvoru Padinska Skela.

O uhićenim hrvatskim državljanima oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova putem Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji od samog trenutka zadržavanja hrvatskih državljana koji su se vraćali s utakmice u Bugarskoj, poduzima sve potrebne aktivnosti za pomoć hrvatskim državljanima. Veleposlanstvo je komuniciralo s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srbije, a potom i s Prekršajnim sudom u Beogradu, kao i Drugim osnovnim sudom u Beogradu, a istovremeno je zatražena i službena informacija o zadržanim hrvatskim državljanima od Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije.

Veleposlanstvo je više puta kontaktiralo i uprave Kazneno popravnog zavoda u Padinskoj Skeli, u kojem se trenutno nalazi 14 hrvatskih državljana (na odsluženju dosuđene kazne zatvora od 15 dana), i Okružnog zatvora u Beogradu u kojem se nalazi 13 hrvatskih državljana. Navedene uprave su potvrdile da je svim hrvatskim državljanima omogućen kontakt s obiteljima i odvjetnikom te da nitko nije zatražio konzularnu pomoć Veleposlanstva.

Djelatnici Veleposlanstva također su u stalnoj komunikaciji s većinom obitelji hrvatskih državljana, koji su potvrdili kontakt sa svojim članovima obitelji zadržanim na području Republike Srbije. Veleposlanstvo je i u stalnom kontaktu s odvjetnikom hrvatskih državljana te nije zaprimilo informacije koje bi ukazivale na eventualno kršenje njihovih prava.

Od Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije zatraženo je žurno omogućavanje posjeta djelatnika Veleposlanstva svim navedenim hrvatskim državljanima, njima dvadeset sedmorici, sukladno Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima. Za sutra, 8. kolovoza, dogovoren je posjet predstavnika veleposlanstva hrvatskim navijačima u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova će putem Veleposlanstva Republike Hrvatske, sukladno međunarodnim pravilima, nastaviti pozorno pratiti situaciju. Sukladno svojoj nadležnosti pružat će i dalje konzularnu pomoć svim zadržanim hrvatskim državljanima koji to zatraže te stoji na raspolaganju za komunikaciju s njihovim obiteljima.”

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare